Nyheter

Sveriges Innovationsriksdag till Skellefteå 2020

Regeringskansliet uttalade sig nyligen om att Skellefteå de senaste åren gjort avtryck på innovationsområdet, både nationellt och internationellt. Sveriges inkubatorer och science parks verkar hålla med. Skellefteå blev igår nämligen vald till värdstad för den årliga konferensen Sveriges Innovationsriksdag år 2020. 

– Vi är enormt glada över beslutet! Skellefteå Science City har tillsammans med Visit Skellefteå jobbat med detta sedan 2016, säger Johnny Högberg, VD Skellefteå Science City.

– Att Sveriges Innovationsriksdag väljer Skellefteå 2020 är mycket glädjande. I vår kommun har många nya innovationer sett dagens ljus och det känns extra spännande att få visa allt intressant som nu är på gång i Skellefteå, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef.

Om två år kommer kärnan av Sveriges innovationskraft till Skellefteå. Den årliga konferensen Innovationsriksdagen samlar ledande politiker, beslutsfattare, företrädare för innovativa miljöer, myndigheter, lärosäten och institut, näringslivsföreträdare från små och stora bolag, media och andra opinionsbildare.

– Vi ser det här som ett fantastiskt roligt tillfälle att visa upp Skellefteå när vi nu är i den största utvecklingsfasen på många år. Det här är också ett bra mål för hela Skellefteås innovationssystem. Vi ska ta tillfället i akt och utveckla och slipa till oss för att vara som bäst 2020, säger Johnny Högberg.

– En konferens av den här digniteten positionerar Skellefteå som plats för nya investeringar, etableringar och affärer. Konferensen innebär också att vi tar emot runt 400 besökare från hela landet under två dagar. I turismekonomiska termer handlar det om en omsättning på cirka 1 400 000 kronor, säger Sanna Orellano, Convention Bureau-ansvarig på Visit Skellefteå.

Sedan 2011 har Sveriges Innovationsriksdag arrangerats av Swedish Incubators & Science Parks – den medlemsbaserade branschföreningen för Sveriges innovationsmiljöer – i samverkan med en eller flera branschmedlemmar och deras medarrangörer som framröstad lokal värd. Nätverkets 67 innovationsmiljöer över hela Sverige består tillsammans av 5000 företag med 70 000 sysselsatta.

Foto: Paulina Holmgren