Nyheter

Mest solel i Linköping

Linköping är åter den kommun i Sverige där det produceras mest solenergi per år. Det visar ny statistik från Energimyndigheten. Gratis bygglov för solceller och solkarta ska få ännu fler att välja solceller.

Linköping toppar åter listan över kommuner som producerar mest solenergi per år. I Linköping tillkom 105 nya solcellsanläggningar under 2017, totalt finns det 372 anläggningar i kommunen. Den totala installerade effekten är 7270 kilowatt. Siffran för hela Östergötland är 19 830 kilowatt.

– Det är glädjande att Linköping åter är i soltoppen. I Linköping har det skett en kraftig ökning av el från solceller de senaste åren och kommunen försöker på olika sätt uppmuntra till installation av solceller. Bland annat är bygglov för solpaneler på villatak avgiftsfritt i kommunen, säger miljökommunalråd Rebecka Hovenberg (MP).

– Det är roligt att det är så stort intresse för solel i Linköping, utvecklingen mot mer förnybar elproduktion är något vi vill understödja. Det gör vi genom att göra det enkelt att installera solceller i nätet, med snabba hanteringstider och enkla fakturarutiner. Vårt engagemang tillsammans med Linköpings kommun och solelsintressenter bidrar också positivt till denna utveckling, säger Lovisa Fricot Norén, vd för Tekniska verken Linköping Nät.

Linköping har tagit fram en solkarta där man kan klicka på sitt hustak för att se hur mycket el en solcellsanläggning på taket kan producera. Kommunen energi- och klimatrådgivare ger dessutom gratis rådgivning till kommuninvånare som har frågor kring solenergi.