Nyheter

Osäker framtid för övervakning av granbarkborre

Sedan 1995 finns en obruten serie resultat från övervakningen av granbarkborrestammen i Sverige. Pengarna till övervakningen har dragits in och nu äskar Skogsstyrelsen pengar från regeringen för ett stärkt arbete med skogsskador vilket bland annat innefattar att övervakningen ska kunna fortsätta.

– Resultaten från övervakningen säger en hel del om vilken beredskap man behöver ha i skogsbruket för kommande angrepp av granbarkborre. Om övervakningen läggs ned kommer vi sakna kännedom om de storskaliga trenderna i antalet granbarkborrar och därmed ökar risken för att man inte hittar angripna bestånd och det drabbar skogsägarna, säger Gunnar Isacsson, ekolog vid Skogsstyrelsen.

Övervakningen har tidigare finansierats med pengar ur Landsbygdsprogrammet, men nu har de pengarna dragits in. Som en följd av det har SLU beslutat att inte skjuta till pengar inför 2019. Kontrollerna under 2018 är säkrade ekonomiskt.

Skogsstyrelsen har i budgetunderlaget ansökt om medel för ett förstärkt långsiktigt arbete med att identifiera, förebygga och begränsa skador på skog. I det ingår att säkra övervakning av bland annat granbarkborre.

Övervakningen är ett viktigt verktyg för att kunna följa utvecklingen av granbarkborrestammen. I fyra av de övervakade områdena finns en obruten tidsserie sedan 1995 och det ger data som är mycket värdefulla i analysen av hur granbarkborrens populationsdynamik styrs av olika omvärldsfaktorer.

Nyligen presenterades resultat från övervakningen i den årliga rapporten ”Långsiktig övervakning av granbarkborre” som Skogsstyrelsen presenterar årligen tillsammans med SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. Årets rapport visar på höga fångster av insekter samtidigt som trenden är vikande.

Foto: Josefina Sköld, Skogsstyrelsen