Nyheter

Mångmiljonsatsning ligger helt i linje med Minestos teknologi

Energimyndigheten har idag meddelat att man avsätter 105 miljoner kronor till fortsatt satsning på havsenergi. Satsningen ska bidra till export av svenskt kunnande och svenska produkter.

– Energimyndighetens senaste satsning på marin energi ligger helt i linje med vår unika Deep Green-teknologi och vi ser fram emot kommande utlysningar inom programmet. Det är glädjande att Energimyndigheten lägger fokus på koncept med exportpotential, som kan bidra till den globala energiomställningen. Där har vår produkt potential att spela en väsentlig roll genom att på ett hållbart sätt leverera förutsägbar och kostnadseffektiv grön elektricitet till såväl större elnät som självständiga mikronät runt om i världen, säger Martin Edlund, VD för Minesto.

Det nya programmet är baserat på Energimyndighetens havsenergistrategi som togs fram våren 2017. Den nya programsatsningen pågår mellan 2018–2024 och ska leda till ökat samarbete mellan marknadsaktörer samt stödja miljömässigt hållbara innovativa lösningar som kan bidra med kostnadsreduceringar och effektiviseringar, med fokus på teknik som har potential att kommersialiseras till 2030.

Om Minesto:
Minesto är ett svenskt miljöteknikföretag inom marin energi med missionen att minimera det globala koldioxidavtrycket från energisektorn genom att möjliggöra kommersiell elproduktion ur havet. Minestos prisbelönta och patenterade produkt, Deep Green, är det enda verifierade marina kraftverket som på ett kostnadseffektivt sätt kan utvinna förnybar energi från långsamma havs- och tidvattenströmmar. I maj 2015 beviljades Minesto en investering på 13 miljoner euro från Europeiska regionala utvecklingsfonden genom Welsh European Funding Office, för den kommersiella lanseringen av Deep Green. Minesto grundades år 2007 och har kontor i Göteborg, Holyhead, Wales och Portaferry, Nordirland.