Nyheter

Hjälp till att hitta läckorna i fjärrvärmenätet

Varje år går miljö och pengar till spillo på grund av läckor i fjärrvärmenätet. Nu behöver Öresundskraft kundernas hjälp för att hitta de kostsamma läckorna.

Idag förlitar sig ungefär 48 000 familjer i Helsingborg på fjärrvärme för uppvärmningen av sin bostad. Men det finns en miljöbov i sammanhanget och det är läckande rör. Varje dygn går mellan 30 – 40 kubikmeter hett fjärrvärmevatten till spillo, till en kostnad av ungefär 4000 kronor per dygn. Det kommunala energibolaget Öresundskraft använder flygfoto tagna med värmekamera, så kallad flygtermografering, för att spana efter misstänkta fjärrvärmeläckor.

– Vi hittar en hel del genom att köra ut baserat på vad vi sett på flygbilderna, säger Mikael Petersson, nät- och drifttekniker på Öresundskraft.

Öresundskraft prioriterar de största läckorna. Flygbilderna ger dock inte hela sanningen, utan störs bland annat om det står fordon parkerade på gatorna. Öresundskraft är därför beroende av allmänhetens hjälp för att hitta fler läckor i fjärrvärmenätet.

– Ser du att snön smält bort på ett märkligt sätt på din gata eller att en viss plats torkar upp fortare efter ett regn skicka in ett tips till oss, säger nät- och drifttekniker Kadri Sallova på Öresundskraft.

Läckorna uppstår på allmänna ytor som under gator och parker, men ännu oftare i villaträdgårdar. Det är lättast att upptäcka läckor under den kallare delen av året. Under vintern har Öresundskraft uppmanat fjärrvärmekunder i Laröd, Tågaborg, Eskilsminne, Husensjö och Ödåkra att hålla extra utkik efter misstänkta läckor. De har fått in flera rapporter, bland annat en från Tågaborg.

– Det var en kvinna som går ut med hunden varje dag och sedan flera år tillbaka lagt märke till en torrfläck på gatan. Vi ska nu undersöka den närmare, säger Kadri Sallova.

– Vi hoppas att ännu fler invånare ska höra av sig, även från andra områdena av kommunen, säger Mikael Petersson.

När Öresundskraft tipsats om en läcka åker de ut med en bil som utrustats med värmekamera för att mäta temperaturen på markytan. Är vissa partier av marken varmare än den omgivningen kan det vara tecken på en läckande fjärrvärmeledning. Nästa steg för teknikerna är att använda utrustning för att lyssna efter exempelvis läckande ventiler. När de konstaterat en läcka som behövs åtgärdas skickas en grävmaskin ut.

– Vi gräver tills vi hittar felet och ser vad som behöver bytas, säger Kadri Sallova.

Ledningsnätet började byggdas 1964 och har renoverats i omgångar. Detta har minskat läckaget av fjärrvärmevatten från cirka 80 till 40 kubikmeter per dygn. Hjälper helsingborgarna till att tipsa kan fler läckor hittas, vilket ger både vinster för både miljö och ekonomi.

– Minskar vi värmeläckaget leder det till att vi minskar miljöpåverkan. När vi eldar mindre minskar våra utgifter och den besparingen ska kunden också få del av i det långa loppet, säger Mikael Petersson.