Nyheter

Luleå med i världsomspännande manifestation för vetenskap

Luleå är en av städerna som deltar i March for Science 2018 – en global manifestation för vetenskap som engagerade över en miljon människor världen när marschen för första gången hölls i fjol.

Under hela april ordnar Luleå tekniska universitet arrangemang kopplade till March for Science. Den 14 april klockan 12.00 hålls en manifestation i centrala Luleå, följt av en högaktuell paneldebatt.

March for Science är en global manifestation för vikten av vetenskap och evidensbaserad fakta som genomfördes för första gången i fjol, i 600 städer runt om i världen. Luleå tekniska universitet var en av fem arrangörer i Sverige 2017 och kommer att delta i år igen.

Initiativet March for Science kom till för att visa hur viktigt det är att i ett demokratiskt samhälle stå upp för oberoende forskning, kritiskt tänkande, källkritik och acceptans för oliktänkande och ifrågasättande.

– Syftet med March for Science Luleå är att bidra med kunskap om vad vetenskap är och varför det är så viktigt. Vi vill att forskningsresultat och deras effekt i samhället ska bli synliga. Det är därför viktigt att vi som lärosäte systematiskt och målmedvetet verkar för att forskning ska bli mer öppen, inkluderande och tillgänglig för allmänheten och att vi bjuder in till diskussion. Vetenskapens hus och den verksamhet vi bedriver där är ett sätt för att åstadkomma detta, säger Luleå tekniska universitets rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Målet med den svenska kampanjen 2018 är att vetenskapliga fakta ska lyftas fram när politiska förslag debatteras under valåret. Utgångspunkten är en enkel men slagkraftig fråga: Hur vet du det?, att ställa till beslutsfattare, medmänniskor och sig själva.

Paneldebatt 14 april: Talar fakta för sig själv?
Vetenskapens hus, Luleå, kl 12.45.
Välkomna på en högaktuell paneldiskussion med Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor för Luleå tekniska universitet, Jeanette Gustafsdotter, vd för Tidningsutgivarna, Lenita Ericson, kommunalråd i Luleå, och Bo Krogvig, kommunikationsdirektör på LKAB.
Kan populism, kunskapsresistens och misstro mot journalistik på allvar bli ett hot mot vårt samhälle och vår demokrati? Hur går det att säkerställa att oberoende forskning och evidensbaserad kunskap når ut till politiker och företag, så att beslut tas på välgrundade fakta? Och vems ansvar är det att kunskapen verkligen når ut?

Lunchsamtal 17 april: Kultur, demokrati och desinformation
Vetenskapens hus, Luleå, kl 12-13.
Vem tar strid för kulturens frihet i en tid med trollfabriker, polarisering och riktade desinformationskampanjer? Ta del av ett samtal om hur landets kulturutövare ska förhålla sig till den nya (o)verkligheten. Hur viktig är kulturen för att försvara demokratin mot dem som vill utnyttja den i egna syften?
Deltagare: Alexander Öberg, chef Norrbottensteatern och Marianne Söderberg, kulturjournalist och lärare vid journalistikutbildningen på Luleå tekniska universitet.

Föreläsning 20 april: Emma Frans: Att skilja vetenskap från trams
Deltasalen, Luleå tekniska universitet, kl 12.00-12.45. OBS! Föranmälan krävs.
I tider av alarmism, falska nyheter och alternativa fakta är det lätt att bli lurad. Hur avgör du vad som är vinklade nyheter och rena påhitt?
Vi har bjudit in Emma Frans, den populära forskaren, twittraren, bloggaren och vetenskapsevangelisten. Hon berättar hur du kan tolka nyhetsflöden och påståenden från bekanta och ger tips på hur du genomskådar vanliga tricks och bemöter felaktiga påståenden. Du får även med dig enkla verktyg för att förstå statistik och diagram.
Emma Frans är doktor i medicinsk epidemiologi, forskare vid Karolinska institutet och University of Oxford, därtill vetenskapsskribent i Svenska Dagbladet och har kallats för en av de roligaste svenskarna på Twitter. 2017 fick hon Stora Journalistpriset i kategorin Årets röst för att strax därefter utses till Årets folkbildare av föreningen Vetenskap och Folkbildning.

Bild: LTU