Nyheter

Nytt ABB AbilityTM Collaborative Operations Center i Sverige invigt

Det nya Collaborative Operations Center i Västerås, som invigdes idag, ger stora fördelar med dagens digitala teknologier genom att tillhandahålla prediktiva analyser och nyckeltal som kan förbättra kundens processer, effektivitet, säkerhet och lönsamhet.

ABB:s nya AbilityTM Collaborative Operations Center kommer att koppla samman system, program och tjänster som används av kunder med ABB-personal för att dra nytta av den samlade bransch- och informationsexpertisen som de har för att uppnå en högre övergripande drifteffektivitet.

Tack vare denna strategi utnyttjas ABB:s omfattande driftexpertis som därmed kan tillhandahålla kunderna datadrivna förbättringsområden genom fjärranslutning, säker åtkomst och teknisk support.

ABB:s AbilityTM Collaborative Operations Centers är bemannade med processexperter och utrustade med digital teknik som tillgodoser specifika kundbehov. Centret i Västerås ska bistå ABB:s kunder inom gruvindustrin och kommer att koordineras med ABB:s övriga Collaborative Operations Centers runt om i världen för att tillhandahålla utvidgad support och ytterligare expertis.

Sensorer och driftkritiska system överför data om hälsostatus, prestanda och plats för anläggningens utrustning till Collaborative Operations Centers där sofistikerade program gör avancerade dataanalyser dygnet runt av de data som inkommer. Med de insikter man får kan teknikerna snabbt upptäcka potentiella problem, ge råd om preventivt underhåll och föreslå åtgärder för att förbättra prestanda. ABB:s experter och kunder har ett nära samarbete där man fattar datadrivna beslut i realtid som ökar driftprestanda och förbättrar lönsamheten för verksamheten.

Nya Collaborative Operations Center kommer att stödja den nyligen presenterade tjänsten ABB AbilityTM Performance Optimization för gruvspel. Den fjärranslutna tjänsten analyserar data om gruvspel dygnet runt och samlar kontinuerligt in och analyserar data för att automatiskt identifiera, kategorisera och prioritera problem som behöver åtgärdas. Dessa data levereras via förutsägande meddelanden till både kunder och ABB-personal så att man kan vidta snabba åtgärder för att förbättra funktioner och prestanda. Tack vare tjänsten minskas oplanerade gruvspelsstopp och säkerheten och tillförlitligheten i systemet stärks. Andra avancerade digitala tjänster från ABB levererar proaktiv optimering till ABB:s ABB AbilityTM 800xA styrsystem, PID-regulatorlooper, cybersäkerhet, drivsystem och roterande maskiner för alla processindustri.

– Vårt globala nätverk med Collaborative Operations Centers gör det möjligt för oss att betjäna kunderna på en helt ny digital nivå,  säger Mikael Ingo, chef för ABB:s Hub för Process Industries i norra Europa.

– Samarbetet mellan dessa center i olika delar av världen hjälper oss att kunna tillhandahålla en oöverträffad servicenivå och en expertis som hjälper kunderna att hålla driften igång på ett effektivt och säkert sätt. Collaborative Operations ger stora fördelar med digitalisering och tillhandahåller avancerade dataanalyser till både drift och ledning med information om sådant som när motorer behöver smörjas eller vilken anläggning i företaget som drivs mest effektivt.

ABB har ett växande nätverk med globala Collaborative Operations Centers som betjänar kunder inom gruvindustrin, massa- och papper, metall och andra branscher. Fem nya center med särskild fokus på dessa processindustrier har öppnats under 2017. Utöver centret i Västerås planeras ytterligare center under 2018 för att möjliggöra kundsupport dygnet runt, runt om i världen.

ABB AbilityTM Collaborative Operations är en äkta Internet-of-Things-tillämpning som ingår i företagets portfölj för ABB Ability med branschledande digitala lösningar. Collaborative Operations tillhandahåller tekniker för prestandahantering, fjärrövervakning och förebyggande analyser för att säkerställa säkerheten samt förbättra drifteffektiviteten och produktiviteten i olika industrier. ABB:s AbilityTM Collaborative Operations Centers kopplar samman personer i företagsomfattande produktionsanläggningar och huvudkontoret med ABB:s teknologier och expertis.

På bilden:
Bandet klipptes av Cecilia Johanson, projektledare på Mälarenergi, och Johan Söderström, vd för ABB Sverige, assisterade av Viggo Stenholm, student från Mälardalens högskola och exjobbare på ABB.
Foto: Björn Asplind