Nyheter

Umeå Energi till final i energitävling i Vasa

Umeå Energi har med en innovativ affärsmodell, som utvecklats inom ramen för EU-projektet Ruggedised, gått till final i Energy & Innovation Awards – en tävling i Vasa där vinnaren utses den 20 mars.

– Ett kvitto på att våra satsningar på innovationer ger resultat, säger Göran Ernstson, vd Umeå Energi (bilden).

I Vasaregionen finns ett av Nordens främsta energikluster. Det innefattar mängder av företag, omfattande forskning och flera universitet. Sedan några år tillbaka arrangeras också energimässan Vasa Energy Week och i samband med årets mässa anordnas en tävling i innovativa energilösningar, där Umeå Energi nu lyckats ta sig till final som ett av sju företag.

– Ett erkännande för oss, det här visar att vi ligger långt framme och står oss väl i den nordiska konkurrensen när det gäller nya lösningar för energibranschen, säger Jörgen Carlsson, affärsutvecklare på Umeå Energi, som också är företagets projektledare för EU-projektet Ruggedised.

Den innovativa affärsmodellen som Umeå Energi tävlar med i Vasa kan liknas vid en energibörs där olika aktörer kan gå in och byta energi med varandra. Modellen är anpassad för en framtida energimarknad där energibolagen inte bara säljer energi utan också köper av lokala producenter, exempelvis fastighetsägare, som har egna solceller, batterilager och värmepumpar.

Affärsmodellen har utvecklats inom ramen för EU-projektet Ruggedised, där Umeå arbetar tillsammans med Rotterdam och Glasgow för att utveckla smarta och hållbara lösningar för europeiska städer.

Foto: Andreas Nilsson