Nyheter

Fem tips för hemmaladdning av elbil

Den 1 februari började det nya bidraget för hemmaladdning av elfordon att gälla. Bidraget syftar till att få fler att ställa om till eldriva fordon med hjälp av ett ekonomiskt stöd till de som installerar elbilsladdare i hemmet. Schneider Electric, som erbjuder helhetslösningar för elbilsladdning, listar fem tips för alla som vill installera en laddare hemma.

Regeringen har sedan den 1 februari infört ett bidrag som ger upp till 10 000 kronor i bidrag per hus vid indragning av laddare till el- eller hybridbilar. Det betyder att småhusägare nu kan få ekonomiskt stöd när de installerar hemmaladdare för elbilar. Stödet, som omfattar privatpersoner, är att få fler att välja en elbil eller hybridbil framför fossildrivna fordon.

Enligt de senaste siffrorna från Elbilsstatistik.se finns cirka 47 000 laddbara fordon i Sverige idag. De senaste 12 månaderna ökade antalet fordon som går helt eller delvis på el och som kan laddas från elnätet med cirka 60 procent.Schneider Electric jobbar ständigt med att utveckla nya produkter för att göra elbilen mer tillgänglig och säker för allmänheten. Bland annat erbjuds hemma-laddaren EVlink.

– Vi välkommnar verkligen det nya bidraget som förhoppningvis kommer att bidra till att fler ställer om till eldrivna fordon. Sverige ligger långt efter andra länder som exempelvis Norge när det gäller infrastrukturen för elbilsladdning och en stor anledning till detta är att vi har förhållandevis få offentliga laddstationer. Genom att förenkla för människor att ladda hemma blir det möjligt för fler att köra elbil, vilket bidrar till en mer hållbar framtid, säger Marie Holmberg, produktchef på Schneider Electric.

Med produktfamiljen EVlink erbjuder Schneider Electric ett helhetserbjudande för elbilsladdning. EVlink erbjuder tillgång till hårdvara, uppkopplad mjukvara samt servicetjänster, installation och underhåll som genomförs av elinstallatör. Förutom hemmaladdare så erbjuder även EVlink parkeringsladdare samt snabbladdare som främst är avsedda för offentliga parkeringsplatser vid större genomfartsleder. Idag har Schneider Electric över 40 000 aktiva laddstationer i mer än 30 länder.

Fem tips till dig som vill ladda elbilen hemma:

Innan du köper en laddare till din elbil kontakta en behörig elinstallatör som kan besiktiga din elanläggning och ge ett pris på installationen.
Eftersom en elbils-laddning sker med en jämförelsevis hög ström så är det viktigt att installationen blir säker både för hus och människa.
Välj laddare utifrån vilken typ av elbil du har och hur mycket tillgänglig effekt du kan ansluta till din elcentral. En laddhybrid-bil behöver inte laddas lika lång tid och med lika hög ström som en ren elbil. Vissa bilar kan laddas med 3-fas andra bara med 1-fas.
Behöver du en lösning för att tidstyra laddningen eller styra ner laddströmmen till ett lägre värde för att undvika att huvudsäkringen löser ut?
Olika lösningar finns för att kunna följa hur mycket energi som används för laddning, vill du manuellt läsa av en elmätare, vill du få värdet i en APP, vill du ansluta din laddare till ditt datanätverk eller ”smarta-hem-system”, välj det som passar dig bäst utifrån behov och plånbok.

Om EVlink:
EVlink finns som hemmaladdare, parkeringsladdare och snabbladdare
Laddstationerna inom EVlink är kompatibla för de flesta av dagens moderna elbilar
Schneider Electric erbjuder ett brett nätverk av installation- och servicepartners för EVlink
Högkvalitativa, tåliga produkter med gott miljösamvete (Green Premium-märkning)
Alla elbilsladdare måste installeras av en behörig elektriker