Nyheter

Sveriges Alpina Landslag väljer SAS och biobränsle

I ett nytt partnerskap mellan SAS och det alpina landslaget kommer SAS genomföra biobränsleinköp motsvarande en andel av landslagets resor, vilket reducerar de klimatpåverkande koldioxidutsläppen.

Samarbetet innebär även att Ski Team Sweden Alpine och alla anslutna alpina klubbar i Sverige kan resa med skidor och pjäxor utan extra kostnad. Den största vinsten är dock att resandet klimatanpassas ytterligare.

Partnerskapet mellan alpinskidlandslaget och SAS innebär att biobränsle köps in för en andel av landslagets resor, som med fjolårets resmönster innebär att SAS köper in biobränsle till sina flygplan motsvarande 400 resor mellan Arlanda och Åre/Östersund. Sträckan flygs i tillägg framöver oftare med SAS nya Airbus A320neo med 15-18 % lägre bränsleförbrukning än föregångaren.

– SAS har sedan årtionden arbetat aktivt för att reducera klimatpåverkan och nu står vi inför en omställning till förnybara energikällor även i våra flygplan. Vi är glada för att det alpina landslaget vill vara med och påskynda omställningen som är oerhört viktig, säger Lars Andersen Resare, Hållbarhetschef på SAS.

För att kunna vara konkurrenskraftiga behövs bra tränings- och tävlingsförhållanden. Det kräver ofta många resor till orter med gynnsamma förhållanden.

– Med fler än 250 resdagar om året är flyget en nödvändighet för oss och nu har vi tillsammans med SAS hittat ett sätt som gör att vi kan dra ner på våra miljöbelastningar samtidigt som vi får bästa service och kan hålla fokus på det som vi behöver, säger Kalle Olsson Bexell Marknads- och kommunikationschef på Ski Team Sweden Alpine.

Sportpriserna för de anslutna klubbarna gäller från och med 1 februari 2017 och gäller Skidförbundet samt alla klubbar i Sverige.

– Vi är hedrade och glada att få vara den partner som flyger våra alpina stjärnor och samtidigt kunna köpa in ännu mer biobränsle till SAS flygningar. Förutom nya flyg och ny teknik så är biobränsle ett område som vi fortsätter att investera i för att fortsätta minska våra klimatpåverkande utsläpp, säger Anders Wahlström Försäljningschef Sverige.