Nyheter

Inför Löfvens möte med Trump: ”Omvärldens ögon riktade mot Löfven”

Det är mycket som står på spel för Sverige när statsminister Stefan Löfven träffar president Donald Trump efter hans uppmärksammade utspel om strängare importtullar på stål och aluminium.

Det skriver DN:s Ewa Stenberg i en analys inför tisdagskvällens möte i Vita huset. Om presidenten gör verklighet av sina tullhot vore det mycket dåligt för svensk, europeisk och global ekonomi, menar Stenberg.

Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein skriver på samma tema och menar att det inte är någon lätt uppgift som lagts på den svenska delegationens axlar:

Löfven har hela EU:s mandat att försöka förmå Trump att inte starta handelskrig eller låta frihandeln haverera under devisen ’America first’”, skriver hon i ett blogginlägg och uppmanar Löfven att ”tala Trump till rätta”.

Det var förra veckan som Trump meddelade att han ska införa importtullar på 25 procent på stål och 10 procent på aluminium. Förslaget har mött skarp kritik – både från världsledare och internt i det republikanska partiet.