Nyheter

Intresset för underhåll är rekordstort

På Underhållsmässan i Göteborg den 13-16 mars deltar 334 företag och utställningsytan har ökat med över 50 % sedan 2010. Allt fler inser underhållets betydelse för en konkurrenskraftig produktion och att smart, dataanalyserat underhåll är en nyckelfråga i det generationsskifte svensk industri är mitt uppe i.

– Vi har haft örat mot marken och lyckats skapa en mässa i tiden, som fångat den snabba utvecklingen inom digitaliserade processer och Industri 4.0, konstaterar Anna Jarnö, som är affärsansvarig för Underhållsmässan.

En av årets stora nyheter är konferensen Maintenance Summit som har premiär den 13-14 mars. Konferensen har fokus på driftsäker industriell digitalisering och underhållsmässig upphandling och arrangeras av Underhållsmässan och Riksorganisationen Svenskt Underhåll. Maintenance Summit samlar några av näringslivets tyngsta beslutsfattare och experter som Alrik Danielson, VD och koncernchef SKF, Daniel Akenine, teknikchef Microsoft och Jerry Johansson, Maintenance Director Senior Advisor, AstraZeneca.

På ett nytt område visar utställare tillsammans med Chalmers och Smarta Fabriker den industriella digitaliseringen i form av en helautomatiserad producerande fabrik. I samma område kan besökarna även uppleva den senaste utvecklingen inom 3D-teknik och additiv tillverkning. Numera används tekniken frekvent inom industrin genom lösningar som utskrifter i plast eller metall, digitalisering, 3d-scanning och kvalitetssäkring.

Underhållsmässan fortsätter ta fasta på kompetensfrågan och vill locka fler tjejer till industrin, därför anordnas Tjejer i industrin den 13 mars kl 15.00 – 16.30 i lokal A3. En nätverksträff och paneldiskussion i syfte att inspirera fler unga kvinnor att överväga en karriär inom industrin. Flera kvinnliga ledare från näringsliv och akademi medverkar.

På Teknikscenen och Stora Scenen presenteras flertalet case, teknikseminarier och inspirationsföreläsare under fyra dagar. Ett heldagsseminarium för skyddsombud är en annan helt ny satsning. Stor vikt läggs vid kompetensutveckling och diplomutbildningar.

Några av seminarierna och Key-Note Speakers på Stora Scenen:
– Framtidens smarta fabrik, Victoria Van Camp, CTO på SKF
– Flygindustrins underhållstänk, Cervino Consulting
– The Scania way of working, Luttik Kees, Head of Global SPS Office Production & Logistics, Scania
– Alla har missförstått digitaliseringen, Ashkan Fardost, Digital futurist

Prisutdelningar på Stora Scenen
I samarbete med Riksorganisationen Svenskt Underhåll sker ett antal prisutdelningar:
– Årets Underhållsledare, onsdag 14 mars kl 14.30
– Stora Produktivitetspriset, torsdag 15 mars kl 10.30
– Maintenance Champions League, fredag 16 mars kl 10.30

Öppettider Underhållsmässan 2018
13-16 mars, tisdag-fredag kl. 09.00 – 17.00, fredag kl. 09.00 – 14.00

Underhållsmässan är norra Europas största branschöverskridande mötesplats med fokus på drift- och underhållsverksamhet. Med fokus på branschens viktigaste frågeställningar bidrar mötesplatsen till ökad förståelse för hur rätt utfört underhåll bidrar till stora lönsamhetsförbättringar, oavsett om det handlar om industri eller offentlig verksamhet. Drygt 330 företag och organisationer ställer ut och fackmässan besöks av cirka 10 000 personer.