Nyheter

Klimatförändringar oroar skåningar

En stor majoritet av skåningarna anser att klimatförändringarna är ett allvarligt problem för oss i Sverige och hela 96% anser att det är ett allvarligt problem för världen i sin helhet. Klimatsamverkan Skåne har ställt frågor och fått svar från över 3000 skåningar.

Majoriteten av de svarande tar ett eget ansvar för klimatförändringarna, dels av omtanke för kommande generationer och dels av oro för klimatförändringarnas konsekvenser.

Både näringsliv, enskilda personer och staten önskas ta ett större ansvar
Nästan alla skåningar tycker att näringslivet bör ta ett större ansvar för att genomföra åtgärder som minskar klimatpåverkan. Nästan 9 av 10 tycker även att enskilda människor bör ta ett större ansvar, och 80 procent tycker att staten bör styra mer för att minska klimatpåverkan.

Flertalet skåningar kan tänka sig att ändra sitt beteende och till exempel välja närproducerad mat, minska sin energiförbrukning, investera i förnybar energiproduktion, minska sin konsumtion av produkter och ändra sina resvanor, för att minska sin klimatpåverkan.

Pris och utbud är för många två viktiga faktorer för att kunna göra klimatsmarta val. Många svarar att om miljö- och klimatvänliga alternativ blev billigare skulle de leva mer klimatsmart. Även bättre utbud på till exempel cykelvägar, större turtäthet i kollektivtrafiken, information om sparformer, mer kunskap om vegetariska maträtter etc skulle bidra till att många skåningar skulle göra fler klimatvänliga val i vardagen.