Nyheter

Genombrottsorder till flytande oljeplattform

Siemens är utsett till att leverera en kompressorlösning innehållande en gasturbin av typen SGT-750, med tillverkning i Finspång, till en flytande oljeplattform i Barents Hav. Kunden är det norska olje- och gasföretaget Statoil som har lagt beställningen inom ett större ramavtal som har skrivits mellan företagen.

Det här är första gången SGT-750 säljs för användning i en offshore-applikation vilket markerar ett viktigt genombrott för denna turbintyp som har funnits på marknaden sedan 2010.

Plattformen som gasturbinen ska installeras på är ett så kallat FPSO-fartyg (Floating Production, Storage and Offloading) placerat i oljefältet ”Johan Castberg” i Barents Hav, 20 mil norr om Norges nordligaste kust.Gasturbinen ingår i en komplett kompressorlösning från Siemens inkluderande två kompressorer med modellnamnet ”DATUM” från Siemens affärsenhet Dresser-Rand, samt en ångpanna som ska utnyttja de heta restgaserna i ett system för att förhindra isbildning på plattformen. Leverans av kompressorlösningen är planerad att ske under 2019.

Likt andra aktörer inom olje- och gasindustrin idag strävar Statoil efter att hitta lösningar som kan optimera produktionen samtidigt som miljöpåverkan hålls på en minimal nivå. Gasturbin SGT-750 som ger en uteffekt på 41 MW har högst verkningsgrad i sitt storleksområde på marknaden och kan dessutom med sina långa serviceintervaller och driftsäkerhet erbjuda en överlägsen drifttid och kostnadseffektivitet. Dessa faktorer reducerar koldioxidutsläppen och ger den lägsta totalkostnaden för kunden.

– Den här ordern är ett stort genombrott för oss på Siemens då det är första gången vi får leverera SGT-750 till en offshore-applikation, säger Hans Holmström, vd på Siemens Industrial Turbomachinery AB i Finspång. Den kompletta ordern och inte minst det ramavtal som har skrivits mellan företagen är ett tydligt bevis på vilket förtroende Statoil har för alla våra offshore-produkter.

Bild: Siemens