Nyheter

Underhåll har aldrig varit så hett!

Smart, dataanalyserat underhåll är en nyckelfråga i det generationsskifte svensk industri är mitt uppe i.
– Allt fler inser underhållets betydelse för en konkurrenskraftig produktion. Det är därför vi upplever ett rekordintresse, säger Anna Jarnö, affärsansvarig på Underhållsmässan 13–16 mars.

Hela 334 utställande företag har hittills anmälts till Underhållsmässan 2018 på Svenska Mässan i Göteborg. En kraftig ökning mot förra mässan 2016 som drog 273 utställare.

– Vi har haft örat mot marken och lyckats skapa en mässa i tiden, som fångat den snabba utvecklingen inom digitaliserade processer och Industri 4.0.

Utställningsytan har ökat med mer än 50% sedan 2010, konstaterar Anna Jarnö.

– Årets mässa speglar den snabba utvecklingen inom underhållssektorn, med alltmer avancerade digitaliserade och automatiserade underhållssystem för att undvika oönskade driftstopp, som kan bli oerhört kostsamma.

Kompetensutveckling stort på Underhåll 2018
Underhållsfrågorna har hamnat på högsta ledningsnivå, vilket avspeglas på Maintenance Summit, en ny konferenssatsning på Underhållsmässan som samlar höga chefer inom flera av Sveriges största företag.
Driftsäker industriell digitalisering, upphandlingsstrategier och verkliga case står i fokus. Bland medverkande företag märks Volvo, SKF, AstraZeneca, BillerudKorsnäs, Fortum, Microsoft och IBM.

Ett heldagsseminarium för skyddsombud och en nätverksträff för tjejer inom industrin är två andra helt nya satsningar. Dessutom blir det ett fullmatat seminarieprogram från två scener på mässgolvet.
Stor vikt läggs vid kompetensutveckling. Det blir bl a diplomutbildningar i samarbete med Tools, Dematek och Ahlsell. Och en smörjskola i SKF:s regi på Teknikscenen.

Fokus på digitalisering och industriell säkerhet
SKF satsar stort på årets mässa med en monter på 100 kvadratmeter och en rad aktiviteter och seminarier, bl a med koncernchefen Alrik Danielson.
I anslutning till Underhållsmässan arrangeras också en ”industrisafari”, d v s visning av SKF:s nya digitaliserade fabrik i Göteborg, World Class SRB.

Ett annat nytt initiativ för året är information och diskussioner kring skydds- och säkerhetsfrågor under två timmar varje dag på Teknikscenen. Programmet är satt i samarbete med Arbetsmiljöverket och NSA, Nordic Safety Association. Speciellt intresse knyts till EU-förordningen PPE, personal protective equipment, som i år börjar implementeras i alla EU-länder.

I ett nytt område på mässan, Digital Solutions Area, finns en rad utställare på plats tillsammans med Chalmers och Smarta Fabriken. Dessutom visas senaste utvecklingen inom 3D-teknik. AM, Additive Manufacturing, är den engelska benämningen på tillverkningsmetoden, som växer kraftigt just nu.

– Vi vill visa allt nytt som är på gång och additiv tillverkning är en del av detta. Man kan närmast beskriva det som en 3D-revolution för industrin, säger Anna Jarnö.

AM kan användas för att skapa produkter i snart sagt alla material och det ger vi exempel på under mässan, där besökarna själva kan följa hela processen från skiss fram till färdig pryl.

Foto: Svenska Mässan