Nyheter

Stor nytta med additiv tillverkning: 3d-revolutionen är här!

Länge var 3d-skrivarteknik, eller additiv tillverkning, enbart en teknik för att ta fram prototyper. Nu har något hänt. Additiv tillverkning har blivit ett kostnadseffektivt sätt att ta fram både reservdelar och verktyg samt serietillverka komponenter.

Inom underhåll har användningen av 3d-skrivare än så länge inte kommit långt. Men potentialen är enorm. Några av de främsta vinsterna är ökad tillgänglighet, kostnadsbesparingar och möjligheten att skräddarsy komponenter för specifika behov.

Underhållsmässan får du chansen att lära dig mer om den spännande tekniken och hur den används. I montern Additiv Tillverkning samlar vi fyra utställare som har med lösningar för utskrifter i plast eller metall, digitalisering, 3d-scanning och kvalitetssäkring.

Från experiment till verkstad
Den tredimensionella tekniken började utvecklas redan på 1980-talet. I början för att, experimentellt, att ta fram prototyper till nya produkter. Till att under de senaste fem, sex åren bli ett oumbärligt led i produktutveckling och tillverkning inom de flesta branscher.

I takt med att additiv teknik har förfinats har den också börjat ta plats i allt fler produktionsanläggningar. I första hand för att ersätta utslitna maskindelar men också för att tillverka helt nya produkter. AM, Additive Manufacturing, är den engelska benämningen på tillverkningsmetoden, som just nu växer kraftigt.

Unikt arbetsflöde visas på Underhållsmässan
Utvecklingen speglas i en gemensam utställningsyta på Underhållsmässan den 13–16 mars på Svenska Mässan i Göteborg. Här samverkar några av branschens drivande aktörer för att skapa förståelse för den nya tekniken.

3dVerkstan och MLT Maskin och Laserteknik sätter upp en produktionslina där mässbesökare får ta del av ett komplett arbetsflöde för reverse engineering, där MLT står i spetsen med sina handhållna 3d-scannrar från Creaform. Med dessa sker 3d-scanning av reservdel samt en CAD-design och slutligen utskrift i 3d-skrivare.

– Vi kommer också att berätta hur tekniken gör sitt intåg i underhållsbranschen, berättar Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan.

Han framhåller att additiv teknik kan medverka till att slimma processer för att öka produktivitet, lönsamhet och konkurrenskraft:

– Kortare produktlivscykler och fler versioner skapar huvudbry för många tillverkande företag. Inventarier och reservdelslager är en betydande kostnad. Möjligheten att skriva ut en produkt, eller delar av den, när en beställning görs minskar både ledtider och lagerhållning.

Dessutom medverkar EOS, ett av de ledande företagen inom industriell 3d-skrivarteknik. Företaget ger en överblick av sina 3d-skrivare för polymer- och metallmaterial och de fördelar som teknikerna innebär för en verksamhet. Ta chansen att prata med deras experter om potentialen med additiv tillverkningsteknik och vilka nya material som kan användas.

Även Siemens Industrial Turbomachinery, världsledande inom digitalisering och additiv tillverkning, finns på plats för att visa hur företaget använder additiv teknik i form av industriella metall-3d-skrivare för att tillverka och reparera komponenter som sitter i gasturbiner. Tekniken kallas SLM, eller Selective Laser Melting.

Nytt utvecklingsområde på mässan
Aktiviteten om additiv tillverkning är en ny satsning på Underhållsmässan. Alldeles i närheten finns den Smarta Fabriken och Chalmers som visar upp en rad nya forskningsprojekt.

– På mässan vill vi visa både den etablerade tekniken och det som finns runt hörnet, säger Anna Jarnö, affärsansvarig för Underhållsmässan. Additiv tillverkning kan idag användas för att skapa industriella produkter i snart sagt alla material och det vill vi ge exempel på i samband med årets fackmässa.

I programmet finns flera avsnitt som lyfter fram det senaste inom Additiv Tillverkning.

Tisdag 13/3, Stora Scenen
Digitalization that you can touch. If you can dream it, you can print it!
Talare Thorbjörn Fors,CEO Siemens Distributed Generation and O&G Services

Torsdag 14/3, Stora Scenen
3d-utskrivna reservdelar ger stora tids- och kostnadsbesparingar: Case från Holländska flottan
Talare Daniel Ljungstig, vd, 3DVerkstan Nordic

På bilden:
3D-printning pågår hos Siemens i Finspång.