Nyheter

Linköpings kommun: Nytt kemikalieprogram för att skapa en giftfri miljö

Kommunfullmäktige i Linköping fattar idag beslut om ett nytt kemikalieprogram för kommunkoncernen. Syftet är att minska användningen av hälso- och miljöskadliga kemikalier när vi till exempel bygger och köper in varor och tjänster.
Syftet med kemikalieprogrammet är att uppnå en giftfri miljö genom att minska användningen av hälso- och miljöskadliga kemikalier, till exempel hormonstörande ämnen och mikroplaster, i kommunkoncernens verksamheter. Kommunen behöver även säkerställa en säker hantering av de produkter och varor med miljöbelastande kemiskt innehåll som används i kommunens verksamhet. Kemikalieprogrammet kommer även att omfatta upphandlad verksamhet via krav i förfrågningsunderlag.
– Vi omges dagligen av tusentals kemikalier utan att tänka på det. Många har bidragit till att bygga det moderna samhälle vi har idag. Samtidigt finns det risker med många kemikalier. Med en större kemikalieanvändning kommer också större ansvar för hur de påverkar naturen och oss människor. Kemikalieprogrammet ska bidra till att vi når fullmäktiges övergripande mål om att Linköping vara en ekologiskt hållbar kommun där invånarna har god tillgång till ren luft, rent vatten och en giftfri miljö, säger Rebecka Hovenberg, miljökommunalråd (MP).

Kemikalieplanen innehåller tre prioriterade områden:

  • När vi bygger Linköping. De material som används för att uppföra och förvalta byggnader och anläggningar i kommunal regi i Linköpings kommun innehåller inte kemikalier som utgör risk för människa och miljö.
  • När vi verkar i Linköping. De varor och tjänster som används i Linköpings kommunkoncern innehåller inte eller sprider inte kemikalier som utgör risk för människa och miljö.
  • När vi möter Linköping. Invånare och verksamheter i Linköpings kommun har den information de behöver för att kunna undvika hälso- och miljöskadliga kemikalier.

Många av förvaltningarna och bolagen jobbar redan idag för en giftfri miljö. Ett exempel är projektet giftfri förskola där förskolorna arbetat med att rensa bort produkter med farliga kemikalier. Det nya kemikalieprogrammet ska bidra till att intensifiera arbetet i hela kommunen.

Kommunstyrelsen och nämnder får i uppdrag att ta fram en handlingsplan för respektive organ. Dessutom får de kommunala helägda bolagen i uppdrag att redovisa pågående och genomförda åtgärder i enlighet med kommunens kemikalieprogram i sina årsredovisningar.