Nyheter

Linde Energi väljer Privat Nät från Net1

För fjärr­styrning och övervakning av fem vattenkraftverk samt elnät och elstationer behöver kommunägda energibolaget Linde Energi en säker och stabil uppkoppling. Med många uppkopplingspunkter och separata VPN-tunnlar fanns både ekonomiska och organisatoriska incitament att flytta driften av dessa till en managerad helhetslösning hos Net1.

I Bergslagen producerar och distribu­erar det kommunägda energibolaget Linde Energi såväl el som fjärrvärme till privatpersoner, företag och offentlig sektor. Bland uppkopplingsbehoven finns bland annat fjärr­styrning och övervakning av deras fem vattenkraftverk. Kommunikationen mellan företagets SCADA-system och vattenkraftverken utgör ett kritiskt moment, efter­som fel information kan leda till allvarliga konsekvenser:

– Har vi inte tillförlitlig kommunikation som kan mäta och övervaka vattennivåerna riskerar vi att ta för mycket vatten eller överdämma. Håller vi oss inte till vattenregleringsbestämmelserna innebär det faktiskt ett miljöbrott, säger Weine Ohlson, IT-ansvarig på Linde Energi.

Därför är säker och stabil uppkoppling avgörande för verksamheten och behoven av säkra kommunikationsvägar har tidigare täckts genom separata VPN-tunnlar för varje enskild uppkopplingspunkt.

– Eftersom vi ansvarar för samhällskritiska funk­tioner känns det tryggt att kunna luta sig mot en erfa­ren leverantör som tar ansvaret och ser till att allting fungerar – särskilt nu inför införandet av NIS-direktivet, betonar Weine.

Driften av VPN-uppkopplingarna som tidigare låg hos kommunen flyttas nu över till Net1 som manage­rar hela lösningen, från konfiguration av hårdvara till underhåll och drift av uppkopplingen. Istället för 56 VPN-tunnlar skapas en gemensam VPN-tunnel för all kommunikation.

– Vi är otroligt glada att våra specifika säkerhetslösningar kan vara en viktig byggsten för Linde Energis infrastruktur säger Linus Jönsson, VD på Net1.