Nyheter

Fortsatt hög investeringstakt i stamnätet för el

Svenska kraftnät har lämnat sin investeringsplan för 2019 – 2022 till regeringen. Affärsverkets investeringar beräknas under fyraårsperioden uppgå till 14,6 miljarder.

Investeringarna utgörs till stor del av förnyelser av ledningar och stationer samt åtgärder för att ansluta vindkraftsproduktion. Totalt förnyas cirka 30 ledningar och stationer. Några av verkets största investeringar under fyraårsperioden är en ny luftledning mellan Ekhyddan, Nybro och Hemsjö i sydöstra Sverige samt en ny ledning i Västra Götaland mellan Skogssäter och Stenkullen. Projektet Stockholms Ström, som består av ett 50-tal projekt och berör 20 kommuner, är en viktig investering för att stärka elförsörjningen i storstockholmsområdet.

– De övergripande drivkrafterna för våra nätinvesteringar är anslutning av förnybar elproduktion, förbättrad marknadsintegration mellan elområden och åtgärder för att stärka eller upprätthålla driftsäkerheten i det svenska elnätet. Därtill kommer ökade reinvesteringar i ett allt äldre stamnät, säger Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh.

Inom verkets uppdrag som elberedskapsmyndighet är målsättningen att elförsörjningen år 2020 ska ha en stärkt förmåga och motståndskraft att hantera olika typer av incidenter.

– Vi har ett ökat fokus och ambition för elberedskapsverksamheten. Med den fortsatta urbaniseringen och samhällets beroende av trygg elförsörjning behöver enligt vår bedömning reparationsberedskapen, informations- och IT-säkerheten samt ett civilt försvar stärkas och utvecklas för att trygga elförsörjningen, säger Ulla Sandborgh.

Foto: Svenska kraftnät/Tomas Ärlemo