Nyheter

Stöd till klimatsmart bränsle i Värmland

Klimatklivet är ett statligt stöd till investeringar som bidrar till minskade utsläpp av växthusgaser. Vid den senaste beslutsomgången delades över sex miljoner kronor ut till åtgärder för minskad klimatpåverkan i Värmland. Stödet bidrar den här omgången till investeringar för minskade växthusgasutsläpp på cirka 12 miljoner kronor i länet.

Under år 2018 ska 1,7 miljarder kronor delas ut i Sverige, till åtgärder som leder till minskad klimatpåverkan genom minskade utsläpp av växthusgaser. För hela Sverige är totalt 14 miljarder kronor avsatta under åren 2018 till 2023. Exempel på åtgärder som kan få finansiering är laddningsstationer för elfordon, konvertering av fossila bränslen, återvinning av energi inom industrin samt produktion av biogas. Alla utom privatpersoner kan söka.

– Klimatfrågan är vår tids största utmaning. Om vi ska lyckas med den utmaningen måste alla vara med och bidra till minskade växthusgasutsläpp, säger Kristina Rebane som är projektledare för Energi och klimat på Länsstyrelsen Värmland. Det nationella stödet Klimatklivet är ett tillfälle för företag, kommuner, regioner och organisationer att få stöd till åtgärder som varaktigt har stor klimatnytta fortsätter Kristina Rebane.

Den som får högst stöd i denna beslutsomgång är biogasbolaget Gasum AB som får 4,4 miljoner kronor för en tankanläggning som erbjuder förnybar flytande biogas för tunga fordon. Det finns stor klimatnytta i att fasa ut naturgasen och ersätta den med förnybar biogas.

Stöd ges också till laddningsstationer för elbilar vid Scandic Hotel Klarälven i Karlstad, som kan nyttjas av alla, samt laddningsstationer vid två bostadsrättsföreningar som kan nyttjas av de boende.

– Transporter är en viktig del i klimatutmaningen och där är en omställning av fordonsflottan nödvändig. Förutsättningarna att tanka klimatsmart måste finnas i hela länet och det måste vara ett utbud för olika typer av fordon, säger Kristina Rebane.

Klimatklivet är ett statligt stöd till investeringar som bidrar till minskade utsläpp av växthusgaser. De åtgärder som har störst klimatnytta får stöd. Klimatnyttan bedöms i förhållande till storleken på investeringen, så både små och stora åtgärder kan få stöd.

För hela Sverige är totalt 14 miljarder kronor avsatta under åren 2018 till 2023.

I Värmland har hittills, från år 2015 till senaste beslutsomgången i februari 2018,50 åtgärder blivit beviljade stöd med sammanlagda investeringskostnader på 76 miljoner kronor. Stödet utgör i genomsnitt 50 procent av den totala investeringskostnaden i Värmland.

Nästa möjlighet att söka pengar från Klimatklivet är mellan 17 april – 17 maj.