Nyheter

Ellevio ansluter sig till Håll Nollan

Som första energiföretag ansluter sig Ellevio till byggnadsbranschens säkerhetsinitiativ Håll Nollan. Initiativet har en tydlig målsättning om att få ner antalet arbetsplatsolyckor på byggplatser, ett mål som går hand i hand med Ellevios vision.

Ellevio vill skapa en olycksfri och säker arbetsplats för alla genom att öka andelen säkra beteenden och säkra arbetsmoment. Säkerhetskulturen ska förbättras inom hela Ellevio och för alla som arbetar på uppdrag för Ellevio.

Under 2016 och 2017 har Ellevio intensifierat arbetet kring arbetsmiljö och säkerhet och lanserat ett fokuserat säkerhetsprogram, väl förankrat i styrelse och ledningsgrupp och med specifika resurser tillsatta. Utgångspunkten för säkerhetsprogrammet är att för att nå resultat måste arbeta med flera olika aspekter parallellt, och på alla nivåer – både internt och tillsammans med sina samarbetspartners. I slutändan ska Ellevios arbete präglas av en kultur där allas engagemang och omtanke om varandra skapar en olycksfri arbetsplats och där varje individ tar personligt ansvar.

Under 2017 har många säkerhetshöjande aktiviteter implementerats gentemot och tillsammans med entreprenörer, till exempel:

Implementerat en mer strukturerad process för att integrera arbetsmiljö och säkerhet i upphandlingar, inklusive utvärdering som möjliggör verifiering innan kontraktsskrivning.
Ett nytt system för mätning och uppföljning av olyckor och tillbud för alla entreprenörer är implementerat, inklusive ett utökat program för oannonserade revisioner av projekt i fält. Under 2017 har över 300 revisioner utförts för att säkra efterlevnad av arbetsmiljö- och miljökrav.

Medvetenheten har ökat
Under 2018 kommer även ett pilotprojekt inom beteendebaserad säkerhet att initierats, tillsammans med en av våra entreprenörer.

– På Ellevio kommer säkerheten först, i alla lägen. Det är själva grundbulten i våra elnät och en förutsättning för hela vår verksamhet, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio.

– Vår bild är att säkerhetsmedvetenheten inom energibranschen har ökat, även om det fortfarande finns mycket kvar att göra för att skapa en olycksfri och säker arbetsplats för alla, oavsett vem som är uppdragsgivare. Ingen kedja är starkare än den svagaste länk och därför vill vi på Ellevio verka för en säkrare bransch, säger Johan Lindehag.

Som en del i det fortsatta arbetet framåt har Ellevio anslutet sig till byggnadsbranschens initiativ Håll Nollan. En viktig del av initiativets grundfilosofi är att alla aktörer i branschen hjälper varandra att förbättra sitt arbetsmiljö- och säkerhetsarbete, genom att på ett transparent sätt dela med sig av sin kunskap.

– Jämfört med byggbranschen har vi kortare leverantörskedjor och står till viss del inför andra utmaningar men komplexiteten i våra projekt liknar varandra och vi tror att det finns mycket att lära från varandra, kommenterar Bengt Johansson, elnätschef på Ellevio.

– Energibranschen har inget eget initiativ liknande det här men vi uppmanar andra energibolag och även våra samarbetspartners att ansluta sig. Det är först när vi arbetar tillsammans som vi kan skapa en hållbar förändring, säger Johan Lindehag.

Foto: Fredrik Karlsson / SolstaFoto