Nyheter

BeChange växlar upp mot företag

Hållbarhetsprojektet BeChange i Luleå har lyckats få privatpersoner att halvera sin koldioxidpåverkan på miljön. Nu vänder man sig till företag som vill använda metoden för sina anställda.

I det första pilotprojektet fick man 21 personer att minska sina koldioxidavtryck från 11 ton till 5 ton per år. Nu är man igång med grupp två och planerar samtidigt för nästa steg, finansierade av Naturvårdsverket, Luleå kommun och Region Norrbotten.

– Vi letar efter tre framstående företag som ligger långt framme i hållbarhet och vill jobba med det här, säger Stina Sundqvist som tillsamman med Ann Murugan driver projektet BeChange.

Projektet innebär en metod där man får människor att koldioxidbanta på ett strukturerat sätt och samtidigt tycka att det är roligt.

Det tre områden i våra liv som projektet fokuserar på är: biffen, bilen och bostaden. Det vill säga vad vi äter, hur vi transporterar oss och energiförbrukningen i hushållet. Det unika är att BeChange lyfter möjligheter, inte ställer krav på försakelser. Ingen annan jobbar på det sättet med hållbarhet.

– Det ska vara kul och upplyftande, lätt och effektivt. Det är bara lustfyllt och gott. Rädsla och dåligt samvete fungerar inte, säger Ann Murugan.

De hoppas att företag ska vara intresserade att gå in i projektet, till exempel bostadsföretag, matproducenter och transportföretag. De har förfrågningar från företag som är nyfikna på metoden.

– Vi ser det som en möjlighet för företag att använda BeChange som personalvård och som en del i sitt hållbarhetsarbete, säger Stina Sundqvist.

Foto: Lennart Håkansson