Nyheter

Stora teknikutmaningen är tillbaka

En av vårens höjdpunkter för mellanstadieelever i Alingsås firar fem år, nämligen Stora teknikutmaningen. Över 1000 alingsåselever är med i årets upplaga – och för första gången får de äldre eleverna dessutom chansen att ta fram sitt färdiga slutresultat med hjälp av 3D-skrivare.

Fyra år i rad har Stora Teknikutmaningen gjort succé i Alingsås, och intresset för att ge sina elever chansen att prova på teknik fortsätter att växa.

När femte upplagan nu drar igång är det med rekordmånga elever, över 1000 stycken, fördelat på klasser från tolv grundskolor.

– Själva grundtanken är ju att få upp teknikintresset bland de unga och att få med så många skolor från Alingsås i detta känns väldigt glädjande, säger Cecilia. I förlängningen kan vi få fram fler elever till de tekniska utbildningarna och i slutändan fler ingenjörer i Sverige.

För fjärdeklassarna blir utmaningen att utveckla leksaker av återvunnet material. En utmaning som även stod på agendan förra året. För de äldre eleverna blir det däremot en helt ny uppgift – nämligen att ta fram ett snillrikt vardagshjälpmedel. Prototypen på de modeller som ska uppfinnas kommer sedan att skrivas ut på 3D-skrivare.

– Vi har köpt in ett antal till kommunen. Det kommer vara nytt för många elever och lärare att testa på 3D-teknik, det ska bli riktigt spännande att se vad de kan få till, menar Cecilia och fortsätter:

-Det känns också bra att behålla utmaningen med återvunna leksaker för fyrorna. Det var ett populärt uppdrag som verkligen engagerade eleverna.

De färdiga resultaten ställs ut på Alingsås museum mellan 8-21 maj och i potten för den klass som slår till med en verklig snilleblixt finns bland annat två skolresor till Universeum som Sparbanken Alingsås står för.

– Det är fler fina priser, men det viktiga är som sagt inte att vinna utan att ta chansen att upptäcka hur kul det kan vara att arbeta med teknik, menar Cecilia Kleväng som nu är mer än taggad på att få dra igång och se alingsåseleverna sätta igång med sina uppgifter.

Utmaningen arrangeras av Alingsås kommun via KomTek tillsammans med Sparbanken Alingsås, Chalmers tekniska högskola och Tekniska samfundet.

På bilden:
Johan Rosell från 3D-skrivarföretaget Panospace, med europakontor i Alingsås, visar Ceciia Kleväng vad som kan göras med nya tekniken.