Nyheter

ORSY KEMI från Würth – från 150 till 20 kemiprodukter sparar tid och minskar kostnader

Den där dagen för snart sju år sedan skulle visa sig viktig för ATA Timber i Rörvik. När Würth var klar med kemiinventeringen på det småländska sågverket hade antalet kemiprodukter minskat från nästan 150 till ett 20-tal.

– Det har sänkt våra kostnader med 30-40 procent, säger Mikael Svensson, drifts-och underhållsansvarig. 

Samarbetet mellan Würth och sågverket i Rörvik startade för tio-elva år sedan.

– Det började med att Würth levererade bult. När den tog slut var det bara att åka till närmaste mack och köpa nytt. Det tog onödigt mycket tid och dessutom ville vi ju alltid ha bult hemma. Lösningen blev att vi fick hit de första ORSY-hyllorna, berättar Mikael. 

Allt började med en kemiinteventering
Med tiden började Würth också leverera kemiprodukter, men det var det också fler som gjorde. Vi kunde ha fem-sex leverantörer på samma produkt. Var och en hade sin kontakt på verket, kom in via dem och fick börja leverera. Situationen blev allt mer ohållbar, både praktiskt och administrativt. När förfrågan om en kemiinventering kom från Würth och Sågtjänst, en medlemsägd förening som förhandlar fram priser åt sågverk, bestämde sig Mikael för att göra slag i saken.

Jonas Henningsson, säljare på Würth, ansvarade för inventeringen:

– Under en dag inventerade vi alla kemiprodukter som fanns på verket, förutom oljor. Vi räknade till mellan 130 och 150 olika produkter, varav många gjorde samma jobb. Det fanns också många produkter som Rörvik inte ens behövde för sin verksamhet, berättar Jonas. Inventeringen resulterade i att kemisortimentet bantades rejält till ett 20-tal produkter. Sedan inventeringen har vi haft i princip samma sortiment och klarat oss mycket bra med det, säger Mikael Svensson.

Optimerat kemisortiment spar tid och pengar
Vad har då det optimerade kemisortimentet betytt?

– Bättre överblick, lättare att beställa, smidigare administration, en säljkontakt. Allt det här betyder att jag sparar tid och pengar. Våra kostnader har minskat någonstans mellan 30 och 40 procent.

Idag finns kemiprodukterna samlade på en central plats, i säkert förvar i ett låsbart kemiskåp som Mikael ansvarar för:

Förr kunde vi hitta kartonger med kemiprodukter överallt i verksamheten. Det säger sig självt att det inte är optimalt på något sätt, allra minst ur säkerhetssynpunkt.

I skåpet finns en pärm med säkerhetsdatablad över alla produkter. Något sådant fanns inte heller tidigare. ”Jag uppdaterar pärmen om det blir en förändring i någon produkt”, säger Jonas Henningsson, som varannan vecka finns på plats i Rörvik för att tillsammans med Mikael gå igenom lagret med kemiprodukter och fylla på det som behövs.

Platschefen Lars Svensson är även han nöjd med Würths kemikoncept:

– Vi behöver inte lägga ner en massa tid på anskaffning, produkter finns alltid hemma. Tidigare kunde vi ha flera oplanerade produktionsstopp om året på grund av att vi saknade produkter. Nu slipper vi onödigt stillastående, eftersom vi har bult, skruv och kemiprodukter i ett eget lager.

OM ATA-gruppen och ATA Timber R-vik

ATA Timber i Rörvik ingår i familjeföretaget ATA-gruppen, en privatägd sågverkskoncern med egen massaindustri (Waggeryd Cell). Den sågade volymen i koncernen uppgår till cirka 500 000 m3/år. Produktionen är fördelad på sex sågverk i Småland och Skåne. Huvudkontoret för ATA-gruppen finns i Moheda, i hjärtat. ATA-gruppen har 250 anställda och exporterar 90 procent av produktionen av sågade trävaror och 85 procent av pappersmassan. Sågverket i Rörvik har ett 30-tal anställda och producerar cirka 90 000 m3 om året, varav merparten är konstruktionsvirke till bland annat regelverk och takstolar.

Bild: Mikael Svensson, ATA Timber i Rörvik tillsammans med Jonas Henningsson, säljare Würth Svenska AB.