Nyheter

Energibesparing i nationens intresse

Det bor nästan 10 miljoner människor i Sverige; singlar, par, kärnfamiljer och storfamiljer som tillsammans med industrin och offentliga sektorn använder ca 564 Terawattimmar *, TWh, energi per år. En hel del går till uppvärmning eller nedkylning i vätskeburna energisystem: bostäder, industri- och företagslokaler, skolor, vårdbyggnader, bad- och idrottsanläggningar etc.

– Jag påstår (baserat på våra erfarenheter från mer än 10 0000 besiktningar) att minst 80 % av dem kan minska sin energiförbrukning med mer än 5 % bara genom att avgasa systemvätskan i sina värme-, kyl- och återvinningssystem, säger Björn Carlsson på QTF Sweden AB.

3,4 miljarder kr i energibesparing per år

Om vi – lågt räknat och för enkelhetens skull – räknar med att det rör sig om runt 15 % av ovan nämnda energiförbrukning, ca 85 TWh energi som transporteras i vätskeburna energisystem, så skulle det vid ett energipris på 1 kr/kWh innebära energibesparing på 3,4 miljarder kronor (85 TWh x 0,8 x 0,05 ger 3,4 TWh besparing) per år om man förbättrade systemvätskans energibärande egenskaper på det sätt som QTF dagligen gör.

– Det skulle ge mindre belastning på både Sveriges ekonomi och miljö, och då har vi inte räknat in de positiva effekterna på färre funktionsstörningar och minskade korrosionsproblem, säger Björn Carlsson.

Problemet

Ända sedan byggbranschen övergav ”öppna system” när man ”kokade ur” och luftade systemen från gaser, har problemen med gashaltiga systemvätskor varit kända. För 20–30 år sedan började vi i Sverige gå över till slutna system med känsligare ventiler och pumpar, tunnare gods i rör, radiatorer m.m. När vi fyller systemen med vanligt kranvatten stänger vi in gaserna (syrgas, kvävgas, kolsyra, vätgas etc.), försämrar energiöverföringsförmågan och skapar en grogrund för korrosion. Vanligt kranvatten innehåller ca 4 % lösta gaser som försämrar energiöverföringen. Cirka 6–10 mg/l är syre som skapar grogrund för korrosion.

Problemen med funktionsstörningar, kalla radiatorer, oljud, igensatta ventiler, havererade pumpar och sönderrostade rör är välkända inom VVS-branschen, men fortfarande är lösningen på problemet förvånansvärt okänd. I en väldigt konkret bransch verkar det svårt att ta till sig det abstrakta med gaser i vätska. Såväl kunder som leverantörer, fastighetsägare, entreprenörer och byggbolag har vant sig vid att systemen är roströda eller svarta av partiklar inuti, att de med jämna mellanrum rostar sönder, att ventiler sätter igen och pumpar havererar.

Det behöver inte vara så!

Lösningen

Att spara energi och miljö med avgasning av systemvätska innebär inga investeringar utan bygger helt enkelt på ett förändrat synsätt på rutiner och underhåll av systemvätskor. Tekniken är känd och tjänsten finns att köpa på marknaden.

QTF har lösningen som dagligen bevisar sig hos stora industrier, sjukhus, skolor och bostäder runt om i Sverige. ”Vi tycker att det vore bra för Sverige, för brukare av lokaler, boende och fastighetsägare och inte minst för miljön om fler kände till lösningen på problemet. Därför vill vi sprida budskapet om snabbavgasning med vakuumavgasare”, säger Björn Carlsson.

Använd snabbavgasning och underhållsavgasning redan från början i nyproducerade system eller för att åtgärda befintliga system så kommer problemen med gashaltiga systemvätskor snart att vara ett minne blott.

* Källa: Energimyndighetens statistik Övergripande energibalans.