Nyheter

Priset på el sjunker och stiger – samtidigt

Oron för kallt väder gör att marknadsaktörerna höjer prisförväntningarna för resten av vintern. Det här skriver LOS Energy.

Samtidigt förväntas vi få mycket vindkraft framöver vilket bidrar till att sänka priset för året 2020 och framåt.

I motsats till andra råvarumarknader är priset på kraftmarknaden beroende av det ögonblick då elen produceras och konsumeras. Storskalig lagring av el har hittills bara varit möjligt i vattenmagasin. Det som bestämmer priset är därför det är den rådande energibalansen på marknaden vid omsättningsögonblicket. Detta medför att priset kan stiga på kort sikt och falla på lång sikt.

Resten av vintern förväntas bli kall
Meteorologerna rapporterar att resten av vintersäsongen förväntas bli kallare än normalt. I Norden är lägre temperaturer som regel en indikation på ökad efterfrågan på el. Därmed stiger priserna för februari och mars.

Hög efterfrågan kan också minska resursbalansen. Även detta bidrar till att hålla priserna uppe på kort sikt. Marskontrakten har stigit med 20 procent sedan nyår.

Mer vindkraft
Utbyggnaden av vindkraft i Norden och i resten av Europa har verkligen skjutit fart under senare år.

Förmånliga subventionssystem, god tillgång på billigt kapital och säkra långsiktiga vindkraftsköpare förväntas bidra till att utbyggnaden bara kommer fortsätta under de närmaste åren.

En större andel vindkraft på kraftmarknaden kan pressa ner priserna på lång sikt. Detta präglar kontrakten för 2021 och framåt. Sedan nyår har 2021-kontrakten fallit med nästan 10 procent.

Redaktionen