Nyheter

Isig testplats ska locka världens vindindustri till Sverige

…den globala vindindustrin kan komma och testa sin utrustning under kalla och isiga förhållanden. Platsen är Uljabuouda i Arjeplogs kommun, Norrbotten.

Arjeplog lockar redan hela världens bilindustri till sina testbanor. Nu är det dags för en annan bransch att dra nytta av kylan i kommunen.

Största möjligheten att bygga ut vindkraften finns i världens kyliga områden, eftersom de är mindre tätbefolkade. Men isbildning och låga temperaturer kräver att tekniken är pålitlig och väl testad. För att kunna utveckla optimala komponenter behöver vindindustrin ett testcenter i kallt klimat.

Efter många års sökande efter en lämplig plats står det nu klart: RISE och Skellefteå Kraft har beslutat att undersöka förutsättningarna för att omvandla vindparken i Uljabuouda till att även bli ett center för fullskaliga tester av vindkraftverk.

Mycket snö, is och kyla

Uljabuouda har det som krävs för att testa turbiner och andra komponenter under tuffa förhållanden. Platsen ligger 780 meter över havet i öppen terräng, har en genomsnittlig vind på 8,4 meter per sekund och är ofta drabbad av nedisning – i genomsnitt 500 timmar varje vinter.

– Uljabuouda är den perfekta platsen för att testa vindkraftverk i kallt klimat. Förutom klimatet, som är den avgjort viktigaste anledningen, så finns det redan vindkraftverk på platsen. Det underlättar etableringen och innebär att det finns värdefulla drift- och klimatdata bakåt i tiden som vi kan utnyttja i testverksamheten, säger projektledaren Stefan Ivarsson på RISE.

Tester och energiproduktion på samma plats

Vindparken i Uljabuouda drivs i dag av Skellefteå Kraft.

– Vi är glada att det nu blir ett testcenter och ser fram emot att samarbeta med RISE för att skapa bättre förutsättningar för mer vindkraft och därmed mer förnybar energi. Vi ser flera fördelar med att dela platsen mellan testcentret och vår ordinarie verksamhet och dra nytta av samordnings- och synergieffekter, säger Jörgen Svensson från Skellefteå Kraft.

Att platsen ligger i Arjeplog är ytterligare ett plus, påpekar Stefan Ivarsson.

– Det är en kommun med både kompetens och erfarenhet av avancerad testverksamhet inom fordonsindustrin.

Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt instämmer och fortsätter:

– Vi i Arjeplog har en lång tradition av innovation, forskning och tillväxt, särskilt inom högteknologiska vintertester. Att bredda det till fler branscher är ett naturligt steg i utvecklingen av vårt näringsliv och vi har redan den infrastruktur och det värdskap som krävs för att se till att ännu fler hitresta ska kunna trivas här.

Samarbete med internationella aktörer

Ambitionen med samarbetet är att Uljabuouda ska kunna erbjuda världens vindindustri fullskalig testning, undersökning, verifiering och certifiering av nya generationer vindkraftverk och delsystem som fungerar i kallt klimat.

I utvecklingen och den planerade driften av testcentret deltar även ECN, Energy Research Centre of The Netherlands, som är det största energiforskningsinstitutet i Nederländerna.