Nyheter

Industrin vill växa men har svårt att anställa

8 av 10 industriföretag tror på mer affärer de närmaste åren och har större framtidstro än företag i genomsnitt. Men de har svårt att få tag i folk som vill och kan jobba i industrin.

Det här visar rapporten Innovativ industri som vill växa, som presenteras i dag. Data är hämtade från Tillväxtverkets undersökning Företagens villkor och verklighet 2017.

Det är tre gånger så vanligt att industriföretag producerar för en internationell marknad, jämfört med övriga företag. Industriföretagen är också mer innovativa. 65 procent har tagit fram nya produkter de senaste åren, vilket är en större andel än övriga företag.

– Det här är första gången vi fördjupar oss särskilt i industriföretagens villkor. De är viktiga för vår ekonomi och arbetsmarknad och Sverige behöver större kunskap om hur industriföretagen ser på sin situation, säger Tim Brooks, avdelningschef på Tillväxtverket.

Resultaten visar också att industriföretag är mer optimistiska än övriga företag. 78 procent tror att företagets omsättning ökar inom tre år. 95 procent vill växa, men hejdas av rekryteringssvårigheter. I undersökningen svarar mer än hälften att bristande tillgång till arbetskraft är ett stort hinder för att växa.

– Industriföretag har extra svårt att locka kompetens eftersom de är mer utspridda över landet än andra företag. I det arbetet kan Tillväxtverket och andra bidra till att sprida kunskap som ökar attraktiviteten hos industrin. Det behövs också samhällssatsningar på bostäder och infrastruktur för att göra industriorterna mer attraktiva att flytta till, säger Tim Brooks.

Redaktionen