Nyheter

Ängelholm tar täten med robotiserad lokalvård

…i landet har man robotiserat städningen på två skolor. Eleverna har fått en ny kamrat i skolans korridorer som städar golven utan kem.

Ett dovt motorljud ljuder genom den nybyggda Nyhemsskolan i Ängelholm. Brummandet kommer från skolans nytillskott – en städrobot.

Som första kommun i Sverige har Ängelholm köpt in två städrobotar, till Nyhemsskolan och Rönnegymnasiet. Robotarnas uppgift är att ta hand om golvvården, en uppgift de löser med bravur.

– Tidigare skurades golven en gång i veckan och var en av de tyngsta uppgifterna för mina medarbetare. Med våra nya robotar kan vi skura golven varje dag, endast med vatten och utan kemikalier. En mycket miljövänlig metod, säger Pia Radil, lokalvårdschef i Ängelholms kommun.

Att digitalisera blir allt viktigare inom fler och fler områden, däribland lokalvård.

– Det handlar som så ofta i grunden om att hitta lösningar för effektivitet. Och för att lösa frågan om svårigheten i att rekrytera. Vi försöker ständigt hitta förbättringar inom vår verksamhet och robotarna är ett steg i detta, berättar Pia Radil.

Robotisering ses ofta som ett hot mot den mänskliga arbetskraften. Men de nya robotarna visar snarare prov på att det handlar om att utveckla medarbetarnas kompetens.

– Min dag ser annorlunda ut nu med nya arbetsuppgifter. Framförallt handlar det om problemlösning då jag måste förstå hur roboten fungerar, säger Musa Kurti, en av lokalvårdarna på Nyhemsskolan.

Häromveckan fick han rycka in och sköta en mindre reparation av roboten.

Jag har stor tillit till mina medarbetare och vet att de arbetar agilt och lösningsfokuserat, säger Pia Radil.

Förutom den digitala utvecklingen på plats på Ängelholms skolor, deltar kommunen i ett utvecklingsprojekt för digitalisering i branschen.

– Det är en spännande utveckling framöver och vi vill ta täten!