Nyheter

Motor med inbyggd frekvensomformare – prototyp med potential

När 2017 gick mot sitt slut hade KSB färdigställt en prototyp av en extremt kompakt, högeffektiv motor med inbyggd frekvensomformare. Den synkrona reluktansmotorn på 22 kW är utvecklad med innovativ halvledarteknik som möjliggör helt ny kylningshantering av kraftelektroniken.

Genom att integrera frekvensomformaren i motorn har storleken kunnat minskas med över 25 procent jämfört med traditionell lösning.

KSB har tillsammans med forskare från Karlsruhe Institute of Technology (KIT) deltagit i utvecklingen av det första exemplaret. Målsättningen med motorprototypen är att demonstrera de moderna kiselkarbidkomponenternas potential att höja motoreffekten.

SuPremE next Generation

Idag arbetar närmare 70 procent av alla pumpar med konstant motorvarvtal. Pumparna justeras till önskad driftpunkt manuellt genom ventiler eller att pumphjulet svarvas. I framtiden kommer Industri 4.0-klara motorer att själva utföra detta genom ”virtuell trimning av pumphjulet”. Det kan till och med ske efter att pumpaggregatet tagits i drift.

På bilden:
Prototypen av en synkron reluktansmotor på 22 kW från KSB som demonstrerar de moderna kiselkarbidkomponenternas potential att förbättra värmehanteringen och höja motorns effekt utan att öka dess storlek.
Foto: © KSB Aktiengesellschaft, Frankenthal, Tyskland

Redaktionen