Nyheter

BillerudKorsnäs påverkas av massavedsbrist till följd av mild vinter

Blöt och mild väderlek under hösten och inledningen av vintern har lett till en situation med brist på massaved i slutet av 2017 och början av 2018. Grundorsaken till massavedsbristen är den ovanligt våta och milda inledningen på vintern. Normala vintrar fryser marken och gör det möjligt att bedriva ett effektivt skogsbruk.

I dagsläget kan inte skogsmaskiner användas i markerna i vissa områden. Dessutom begränsas möjligheterna att köra på skogsbilvägnätet på vissa håll vilket också minskar virkesflödet. Läget är likadant i Norden, västra Ryssland och de tre baltiska staterna.

BillerudKorsnäs har vidtagit åtgärder för att minimera effekterna av bristen på massaved och följer läget på en daglig basis. De åtgärder som vidtagits är framförallt mixförändring i produktionen samt omdisponering av flöden för att optimera virkesanvändningen.

Team Dacke

– Vi har möjligheter att förändra produktmixen i vår produktion för att optimera virkesåtgången. Detta är något vi ser över varje dag men som vi nu gör ur perspektivet att hushålla med veden, speciellt lövved. Till anläggningen i Gävle har vi också importerat eucalyptusflis från Sydamerika, vilket är något som utvärderats för att kunna användas i sådana här situationer som historiskt dyker upp med 5-10 års mellanrum, säger Uno Brinnen, Skogsdirektör, BillerudKorsnäs.

Den ekonomiska effekten på resultatet i Q4 2017 är liten och det är svårt att bedöma omfattningen av massavedsbristen och hur länge situationen kommer hålla i sig, men givet nuvarande bedömning kommer det första kvartalets resultat 2018 påverkas negativt med cirka 80-100 MSEK.

Redaktionen