Nyheter

Soldrivet hus byggs i decembermörkret

Idag börjar bygget av Skellefteå Krafts soldrivna hus anpassat för klimatet i norra Sverige, som tack vare ett nytt energisystem är helt självförsörjande på energi. Villan står i centrum av ”Zero Sun project”, ett realtidsexperiment som ska utmana dagens energimarknad – och göra solenergi tillgänglig för fler.  

– Vi tycker att det här är Sveriges mest spännande energiprojekt som kommer lära oss massor om nya, klimatsmarta energisystem, och som förhoppningsvis på sikt kommer kunna vara till nytta för samhället och världen, säger Christoffer Svanberg, chef för affärsområde affärsinnovation vid Skellefteå Kraft.

Skellefteå Kraft beslutade tidigare i höstas att de tillsammans med Deromegruppen och dotterbolaget A-hus skulle bygga en soldriven villa helt frånkopplad från elnätet. Villan ska anpassas efter klimatet i norra Sverige med ojämnt fördelade soltimmar och mörka vintrar. Projektet ska realtidstesta ett nytt självförsörjande energisystem bestående av solceller, batterier, vätgas och bränsleceller som samspelar.  Systemet är det andra av sitt slag i världen och det första som har testats så här långt norr ut.

Soldrivet hus byggs i decembermörkret.

– Nu är det som mörkast och kallast här, men en av de främsta finesserna med det nya energisystemet är att alla komponenter samspelar så smart att det kan producera egen energi även när solen inte skiner, vilket är unikt, säger Christoffer Svanberg.

Konstruktionen på den 140 kvadratmeter stora villan, som kommer från A-hus standardsortiment, blir precis samma som i ett vanligt hus utan någon specialanpassning annat än att fönstren har lite bättre energivärde. Skillnaden är att det installeras en energicentral i garaget för att kunna förse huset med egenproducerad energi året om.

– Det här är en fantastisk möjlighet för oss som energibolag att testa ny teknik och se hur den kan bidra till förnybar energiförsörjning och ett mer hållbart boende, säger Christoffer Svanberg.

Huset kommer vara helt klart utvändigt till julafton. När huset är klart utvändigt monteras solpanelerna och i början av nästa år påbörjas installationen av tekniken.  Helt färdigt står huset i juni 2018, då också allmänheten kommer kunna boka in sig att bo i huset. Övriga aktörer i projektet är Deromegruppen och dotterbolaget A-hus som levererar huset, Power Cell som levererar bränslecellssystemet och Schneider Electric levererar sin Ecostruxture lösning.

Foto: Paulina Holmgren
Redaktionen