Nyheter

Folkkära museer får elbilsladdare

Historiska museet och Naturhistoriska riksmuseet blir först ut när Statens fastighetsverk sätter upp elbilsladdare vid några av Sveriges mest populära besöksmål. Satsningen på elbilsladdning sker i samarbete med Fortum Charge & Drive.

Initialt kommer 15 elbilsladdare att installeras vid flera av landets mest välkända besöksmål. De första fem installeras vid Historiska museet och Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm och kommer att kopplas upp till Fortum Charge & Drives molnbaserade tjänst för övervakning, drift och app-tjänster.

– För en kraftigt växande skara elbilister är detta ett viktigt steg som Statens fastighetsverk nu tar när de förser allmänheten med smidiga laddlösningar vid sina riksintressanta besöksmål. Och vi är mycket stolta över att de valt oss som samarbetspartner för att bana väg för utsläppsfria persontransporter och samtidigt bidra till ett hållbart kulturarv för framtida generationer, säger Tobias Henmark, landschef för Fortum Charge & Drive i Sverige.

ab laddare sfv

För varje månad från augusti till november i år har antalet nyregistrerade el- och hybridbilar slagit rekord i Sverige och totalt har vi nu i runda tal 44 000 personbilar som tankar el i landet.

Statens fastighetsverk planerar för elbilsladdare vid välkända platser och besöksmål runt om i Sverige. Flertalet av laddstationerna kommer att kopplas upp till Fortum Charge & Drives molntjänster och blir enkla att hitta genom de kartfunktioner som följer med.

– Sedan en tid tillbaka är det här något som efterfrågas av våra hyresgäster. Elbilsladdarna vid Historiska museet och Naturhistoriska riksmuseet är först ut men efter årsskiftet följs dessa av ett tiotal laddare på Skeppsholmen och Riddarholmen. Hållbarhetsfrågan är central hos oss så det här är en självklar utveckling, säger Mikael Yllman, teknikspecialist vid Statens fastighetsverk.

Om Fortum Charge & Drive
Charge & Drive erbjuder ett marknadsledande affärssystem för laddinfrastruktur och ett nätverk som är ledande i Norden med 540 snabbladdare och drygt 1 500 smarta laddare. Molntjänsten Charge and Drive har bland annat en flexibel betalningsfunktion, kundtjänst, mobil- och webbapp med karta och omfattande funktioner för distansövervakning.

Tjänsten används redan av ett 50-tal samarbetspartners i Norden och cirka 60 000 slutkunder. Hittills har företag som Sollentuna Energi och Miljö, Jönköping Energi, Umeå Energi, Skellefteå Kraft, Alingsås Energi, Halmstad Energi och Miljö, Landstinget i Kalmar, Vasakronan, Luleå Energi, Elverket Vallentuna, Näckåns Energi, Mälarenergi, Falu Energi & Vatten, Hedemora Energi, Ödeshög & Vadstena Kommun, Ale Kommun, Nissan, Genesta Property Nordic, Preem, Locum, Renault, BMW, Kraftringen och McDonalds valt att samarbeta med Fortum Charge & Drive.

På bilden:
På bilden: Gunnar Arvidsson, teknisk förvaltare Sfv och Mary Anne Vardy, fastighetschef Sfv.

Redaktionen