Nyheter

Martinsons ökar kapaciteten och koncentrerar produktionen till två sågverk

Martinsons kommer under nästa år att öka sin produktion av sågade trävaror från 500 000 kubikmeter till 535 000 kubikmeter. Det ska ske genom investeringar för 60 miljoner kronor i tork– och lagerkapacitet samt utökad skiftgång i Bygdsiljum, som är koncernens största anläggning. Samtidigt avslutas produktionen i Hällnäs.

Avsiktsförklaringen fattades under gårdagen av Martinsons styrelse och medarbetarna informerades tidigare under dagen.

– Efterfrågan är stark men samtidigt är konkurrensen stenhård. Förutsättningarna för lönsam produktion över tid finns i Bygdsiljum och Kroksjön där vi också kan fortsätta utveckla vår vidareförädling, säger koncernchefen Lars Martinson.

I dag arbetar 43 personer vid anläggningen i Hällnäs. Samtliga kommer att erbjudas anställning i Bygdsiljum då produktionen avslutas till semestern 2018.

Martinsons sågverk i Hällnäs

Huvudorsaken till avsiktsförklaringen är behovet att effektivisera koncernens totala produktion och den effekt som planerade investeringar kan ge. Kostnaden för att producera en kubikmeter sågad trävara i Hällnäs är idag cirka 50 procent högre i Hällnäs än i Bygdsiljum.

– Vi har begränsade medel att investera och tvingas prioritera. När vi studerade effekterna av investeringar på respektive anläggning blev det tydligt att förutsättningarna för långsiktig lönsamhet finns i Bygdsiljum och Kroksjön, förklarar Lars Martinson.

Martinsons har drivit anläggningen i Hällnäs sedan 1996. Under den perioden har företaget investerat mer än 100 miljoner i sågverket. Martinsons plan är nu att sälja den befintliga maskinparken.

Produktionsökningen i Bygdsiljum kommer att ske efter sommaren 2018, då kapaciteten utökas från nuvarande 300 000 kubikmeter (m3) till att i första steget nå 415 000 m3 sågad trävara per år. I Bygdsiljum produceras årligen också cirka 46 000 m3 limträ och 20 000 m3 KL-trä.

Produktionen vid anläggningen i Kroksjön uppgår till närmare 120 000 m3 per år, varav 84 000 m3 vidareförädlas.

På bilden:
Martinsons sågverk i Hällnäs.
Foto: Martinsons
Redaktionen