Nyheter

Arcam och Mittuniversitetet tecknar nytt samarbetsavtal

Mittuniversitetet har tecknat ett kompetenskontrakt med ett av världens främsta företag inom additiv tillverkning, Arcam EBM. Avtalet ger Arcam tillgång till framtidens kompetens av maskiningenjörer och för studenter på Mittuniversitetet öppnas nya jobbmöjligheter. 

− Det här är ett kvitto på att vi bedriver både undervisning och forskning som är relevant för samhället och för industrin. Additiv tillverkning, eller 3D-printing, har stort fokus internationellt och samarbetet ger nu studenterna stora möjligheter till vidareutbildning eller arbete utomlands, säger Lars-Erik Rännar, universitetslektor och forskningsledare inom additiv tillverkning.

Avtalet med Arcam omfattar utbildningarna Sportteknologi – maskiningenjör inom innovativ produktutveckling och Maskiningenjör – produktutveckling. Mittuniversitetets kompetenskontrakt är en avsiktsförklaring som ger arbetsgivare möjlighet att erbjuda studenterna konkreta samarbeten, bland annat praktikplatser, examensarbeten, traineeplatser, mentorskap eller rentav anställning.

ab additiv

− Att kunna erbjuda studenter goda möjligheter till förkovran inom additiv tillverkning är betydelsefullt för oss. Vi är glada över att ta nästa steg i ett redan bra samarbete med Mittuniversitetet, säger Karl Lindblom, General Manager på Arcam EBM.

Arcam grundades 1997 och säljer idag metallpulver och utrustning för industriell 3D-tillverkning av metallkomponenter inom främst implantat- och flygindustrin på flera kontinenter. Företaget är listat på NASDAQ Stockholm och har sitt huvudkontor i Mölndal. Under 2016 hade företaget en nettoomsättning på knappt 650 miljoner kr.

− För Mittuniversitetet är den här typen av samarbeten väldigt viktiga och när det gäller just additiv tillverkning så behövs verkligen ”AM”-utbildade ingenjörer för att industrialiseringen ska skjuta fart på allvar. Produktionstekniken i sig är relativt ny och nu får studenterna möjlighet att arbeta med industrinära projekt inom ett område som kommer att bli allt viktigare för svensk industri, säger David Sundström, programansvarig.

Mittuniversitetet har sedan starten 2013 tecknat avtal om Kompetenskontrakt med ett 60-tal företag, myndigheter och organisationer.

Foto: Mittuniversitetet
Redaktionen