Nyheter

KTH-ingenjörernas fantasifulla framtidsvisioner

När mekatronikstudenter vid KTH lägger pannan i djupa veck händer det grejer. Vid slutredovisningen av sju studentprojekt den 11 december kommer åskådarna bland annat att få se en drönare specialbyggd för husbränder, 3D-skrivare som jobbar med trä och en av framtidens persontransporter.

Det är ingejörsstudenter på mastersprogrammet mekatronik som under nio månader jobbat stenhårt med att utveckla olika innovationer inom ämnesområdet. Hela sex av sju projekt rör transporter i någon form, men så är mekatronik – en blandning av mekanik och elektronik – också vanligt förekommande i denna bransch.

I varje studentprojekt ingår åtta till tio studenter, och ansvarig för detta moment i utbildningen är KTH-forskaren Björn Möller. Han har vissa svårigheter att peka ut det projekt som är mest nytänkande.

– Det är ganska svårt att välja då flera är ganska vilda. Flera projekt har testats men har väl inte riktigt nått marknaden. Wouldwood – 3D-skrivaren för trä – tycker jag är nytänkande, men MC-simulator är nog kanske roligast, säger Björn Möller.

ab framtidsbil

Vilket projekt har då störst framtidspotential? Varför?
– Beror på tidshorisonten, skulle jag vilja säga. Tar någon fram en Iron Man-power cell så är eldrivna flygande bilar en verklighet. På kort sikt så ser jag nog Carocell som en säljbar produkt då det är ett tungt företag bakom. Spelbranschen ska man heller aldrig underskatta, så MC-simulatorn kan bli något. Det är väldigt svårt att välja även här, men om man kan använda sig av ett förnybart material som trä och styra styrka och placering i tre dimensioner för små och stora konstruktioner så väljer jag nog Wouldwood.

Här är en kortare redogörelse för de sju projekten:
Wazp: En fungerande modell av en flygande bil. För att lyckas kommersiellt måste flygande bilar kunna starta vertikalt för att sedan flyga horisontellt och tillbaka igen. Detta är projektets utmaning.
Pyrothan: Ett flygande verktyg för brandmän för att kunna analysera svåra bränder innan kollegor skickas in för räddnings- och släckningsarbete.
Carocell: Ett nytt parkeringsgarage som kan ta fler bilar på ett mindre utrymme. Drivs av Okado som är ledande i Europa på hemkörda matvaror.
Wouldwood: 3D-utskrifter med trä som material. Det sägs att det görs redan idag, men är inte riktigt sant. Vi försöker styra fiberriktningen i 3D för att kunna optimera styrkan i utskrivna konstruktioner. Tittar även på att använda miljövänligare bindemedel till träfibrerna. Är kopplat mot en forskningsansökan vi gör.
CAKE: En dynamisk bromsbänk för elmotorer i fordon, specifikt MC i detta fall. Man ska kunna ladda in körbanor för att utreda hur effektiv motor, batteri och kontrollern är. Typexempel skulle till exempel kunna vara att optimera ett elfordon för tävlingen Pikes Peak Hill Climb, med också i optimering i vardagssituationer.
MC-simulator: En motorcykelsimulator som bygger på en hydraulisk skakrigg. Dessa riggar används i exempelvis flygsimulatorer. Man sätter på sig VR-glasögon och väljer en racebana. Input från VR-banan, broms, gas, sensorer och styrning går till en simuleringsmodell som sedan aktiverar skakriggen. Tanken är att få en kul upplevelse. Dock är denna simulator även högintressant för skogsindustrin som vill simulera hur det är att köra och arbeta ute i skogen.
Ecocars: En förlustfri koppling som kan användas för hybridfordon (el- och förbränningsmotor) – för att koppla i och ur de två motorerna utan att man tappar effekt Kan även användas för andra system. Behovet består i att det är svårt att få synkronisering på positionen på axlarna.

Studentprojekten presenteras den elfte dececember klockan 13:15 – 14:45 i föreläsningssal M3 på Brinellvägen 64 i Stockholm. Efter det sker en demonstration projekten.

På bilden:
Den flygande bilen – en av framtidens persontransporter enligt KTH-studenterna.

Redaktionen