Nyheter

Gasum tilldelas investeringsbidrag för biogasproduktion från industriellt avloppsvatten

Energiproducenten Gasum utvärderar möjligheterna att producera biogas i stor skala från industriellt avloppsvatten hos massa- och papperstillverkaren Stora Enso Nymölla i södra Sverige. Målet för Gasum är att producera biogas för användning primärt inom transportsektorn i Sverige.

Gasums Nymölla-projekt har tilldelats ett investeringsbidrag på 121,5 miljoner kronor av Naturvårdsverket inom programmet Klimatklivet. Gasums vision är att bygga ett nordiskt gasekosystem med det hållbara samhället i centrum

Gasum är i slutfasen av en studie om produktion av biogas från avloppsvatten från massa- och papperstillverkaren Stora Enso Nymölla i södra Sverige. Gasums målsättning är att producera biogas som kommer att uppgraderas och förvätskas för primär användning inom transportsektorn i Sverige. Gasum förutser en snabbt ökande efterfrågan på flytande biogas i den svenska sektorn för tunga vägtransporter såväl som inom sjöfartssektorn.

ab gasbild

Gasums Nymölla-projekt har tilldelats ett investeringsbidrag på 121,5 miljoner kronor av Naturvårdsverket inom programmet Klimatklivet. Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid. Satsningen är en del av statsbudgeten som riksdagen beslutat om. Under perioden 2015–2020 fördelas 4 miljarder kronor till klimatsmarta projekt.

Den totala investeringsvolymen för projektet är omkring 270 miljoner kronor och Gasum övergår nu till projektets investeringsbeslutsfas.

– Vi vill tacka Naturvårdsverket för det positiva beslutet att stödja svensk biogasproduktion. Detta kommer att stödja den cirkulära ekonomin och en möjlig utveckling tillsammans med Stora Enso Nymölla. Biogasanläggningen kommer att vara en hållbar lösning för behandling av avloppsvatten, säger Markus Olsson, VD för Gasum AB.

Gasum och partners behandlar avfall och producerar biogas på 16 biogasanläggningar i Finland och Sverige. Gasum är den ledande producenten av biogas i de nordiska länderna. Biogas är ett inhemskt biobränsle som produceras från förnybara råvaror och är en mångsidig energikälla.

Redaktionen