Nyheter

Skanska investerar i solcellspark för att förse Stockholm New med förnyelsebar energi

Målsättningen i Sverige är att all energi ska vara förnyelsebar. För att nå dit behövs fler förnyelsebara energikällor. Nu investerar Skanska i solenergi för att öka mängden förnyelsebar energi.

En viktig pusselbit i energiomställningen är att det kontinuerligt adderas fler förnyelsebara energikällor. Skanska Fastigheter har som ett led i detta tagit fram en märkning som kallas ”ny förnyelsebar energi”. Det innebär att Skanska i samband med kontorsprojekt initierar en investering i nya förnyelsebara energikällor avsedda att försörja den specifika kontorsfastigheten.

ab sthlmnew

Först ut är Sthlm 03 som kommer att försörjas med solenergi från Törneby Solpark i Kalmar där Skanska har tecknat ett långt avtal för att använda elen från parken de närmaste tjugo åren.

– Ökningen av mängden ny förnyelsebar energi garanteras av att elcertifikaten låses under hela avtalsperioden. Ingen annan part kan då nyttja elcertifikaten för att uppfylla sin kvotplikt, säger Jonas Gräslund, teknikchef på Skanska Fastigheter.

Upplägget innebär att fastighetens hela årsbehov, det vill säga el för fläktar, pumpar, hissar etcetera drivs med solenergin. Det finns också möjligheter för enskilda hyresgäster att drifta det egna kontoret med samma energikälla.

– Klimatsmarta lösningar efterfrågas och här har vi möjligheten att erbjuda våra kunder plats i en fastighet som på lång sikt är bättre för miljön och bidrar till att öka mängden förnyelsebar energi. Det är även sporrande för hyresgästerna att det finns en extra möjlighet att själva bidra till en positiv utveckling, säger Simon Rotkopf, Aberdeen Standard Investments.

Redaktionen