Nyheter

Elmarknaden just nu: Kall vinter kan ge höga elpriser

SMHI varnar för att årets vinter kan bli den kallaste på länge. Det kommer i så fall sannolikt leda till högre elpriser.
– Om vintern blir mild eller kall är oftast det som är mest avgörande för hur priserna blir, säger Jonas Stenbeck, chef Vattenfall försäljning.

Efter fyra milda vintrar på raken ser årets december och framförallt januari ut att bli kallare än på länge, enligt en prognos från SMHI som hänvisar till flera olika index som pekar på detta. En ovanligt kall vinter skulle få stor påverkan på elpriset, då temperaturen är den enskilt största påverkansfaktorn.

ab vinter

Bortsett från väderprognosen ser det lugnt ut på elmarknaden just nu. Under november har spotpriserna stabiliserats, mycket tack vare att kärnkraften är tillbaka i full kapacitet efter årets revisioner. Priserna har legat på en jämn nivå över nästan hela landet. Undantaget är södra Sverige, som påverkas mer av det högre elpriset i framförallt Danmark och Tyskland.

I Sverige låg snittpriset i elområde 1, 2 och 3 på 31,04 öre/kWh och i elområde 4 (södra Sverige) på 33,69 öre/kWh i november.

Situationen i vattenkraften är god för tillfället, främst tack vare rikligt med nederbörd i oktober.

– Oktober är normalt årets regnigaste månad och i år var det extra regnigt med 30 procent mer nederbörd än vanligt, säger Jonas Stenbeck.

Förutsättningarna finns alltså för stabila elpriser i vinter. Men Vattenfall tror ändå på fortsatt stigande priser, framförallt om det blir kallare samt att efterfrågan på kol i Europa påverkar även elpriserna i Sverige.

– Just nu ser det relativt stabilt ut när det gäller det rörliga elpriset, men den som inte vill oroa sig för högre elpriser i vinter kan det vara läge att binda sitt elpris, säger Jonas Stenbeck.

Redaktionen