Nyheter

BillerudKorsnäs avser att förvärva skogstillgångar

BillerudKorsnäs har tecknat en avsiktsförklaring om att förvärva Bergvik Skog Öst AB som ägs av Bergvik Skog AB. Bergvik Skog Öst AB omfattar cirka 350000 hektar skogsmark i Sverige. Transaktionen kommer att säkra delar av BillerudKorsnäs vedbehov och förbättra möjligheterna att hantera en mix av interna och externa flöden för att öka effektiviteten.

Bergvik Skog AB bildades 2004 genom förvärv av dåvarande Korsnäs och Stora Ensos svenska skogsinnehav. Korsnäs biologiska tillgångar 2004 representerade cirka 17% (Bergvik Skog Öst AB) och Stora Ensos tillgångar cirka 83% (Bergvik Skog Väst AB). Som en del av transaktionen 2004 fastställdes långsiktiga avtal om vedleveranser mellan Bergvik Skog AB, Korsnäs och Stora Enso.

ab bergvikskog

Avsiktsförklaringen, som avser en uppdelning av Bergvik Skogs AB:s skogstillgångar bland nuvarande ägare, har ingåtts med andra ägare som tillsammans med BillerudKorsnäs representerar cirka 98 % av ägandet i Bergvik Skog AB. Efter undertecknandet av avsiktsförklaringen, som är en icke-bindande överenskommelse, kommer parterna nu att verifiera nuvarande biologiska tillgångar i Bergvik Skog Öst AB respektive Bergvik Skog Väst AB och definiera de slutliga villkoren för BillerudKorsnäs förvärv av Bergvik Skog Öst AB. Som en del i avsiktsförklaringen har principen för köpeskillingen för de tillgångar som ingår i transaktionen fastställts till IFRS bokfört värde plus 3 %. Samtidigt som BillerudKorsnäs förvärvar Bergvik Öst AB avser företaget att avyttra sitt 5 % indirekta ägande av skogstillgångar i Bergvik Skog Väst AB. Ambitionen är att slutföra dessa transaktioner under 2018.

– Genom transaktionen kommer BillerudKorsnäs att säkerställa långsiktig tillgång till ett konkurrenskraftigt och stabilt vedflöde. Med en mix av interna och externa leveransflöden är företaget perfekt positionerat för att fortsätta utveckla ett ansvarsfullt svenskt skogsbruk som ligger till grund för fortsatt hållbara produkter inom BillerudKorsnäs. Den exakta fördelningen av tillgångarna kommer nu definieras och vi kommer att informera om de finansiella effekterna som transaktionen får på BillerudKorsnäs när slutligt avtal slutits. Vi utvärderar nu också den långsiktiga finansieringen av affären, säger Per Lindberg, VD och Koncernchef, BillerudKorsnäs.

Om Bergvik Skog AB:
Bergvik Skog AB är en av Europas största skogsägare. I Sverige äger bolaget 2,3 miljoner hektar mark, främst i mellersta Sverige, och i Lettland är företaget den största privata skogsägaren med
100000 hektar skogsmark. Den årliga avverkningsvolymen är cirka 6 miljoner m³fub. Bergvik Skog ABs svenska skogstillgångar är uppdelade i Bergvik Skog Öst AB och Bergvik Skog Väst AB. BillerudKorsnäs äger för närvarande 5 % av aktierna i Bergvik Skog AB. IFRS bokfört värde för Bergvik Skog 2016 var cirka MSEK 49000.

Redaktionen