Nyheter

Nytt årshögsta på spotmarknaden

Mildare temperaturer, sammanbrott i de tyska regeringsförhandlingarna och nya uppgifter om svensk kärnkraft är det som påverkar kraftpriserna denna vecka. Det här skriver LOS Energy.

Lägre temperatur och en reaktor ur drift i Sverige räckte för att sätta nytt årshögsta för årets spotmarknad i Norden. På tisdag nådde systempriset 44,49 €/MWh, men redan på onsdagen hade priset gått ner 30 procent.

Marknaden väntar sig att priset ska falla ytterligare fram mot helgen.

Decemberkontraktet upp
Mycket nederbörd och vind samt milda temperaturer präglar priserna mot slutet av denna vecka. Vintriga väderprognoser för resten av året har bidragit till att dra upp decemberkontrakten en smula.

ab los bild

Länge leve kärnkraften
På grund av nya kostsamma säkerhetskrav inom kärnkraftssektorn har det under längre tid rått osäkerhet kring hur många av de svenska reaktorerna som kommer att fortsätta producera kärnkraft efter 2020. Vi har redan fått höra att samtliga tre reaktorer på Forsmark och att Oskarshamns sista överlevande reaktor ska få livsnödvändiga investeringar för att produktionen ska kunna fortsätta i många år till.

Förra veckan föll de sista brickorna i den svenska kärnkraftsatsningen på plats. Då kom nyheten om att två av reaktorerna på Ringhals kärnkraftverk får investeringar som gör att de också ska kunna fortsätta producera i många år till. Det var nog ett väntat beslut. För marknaden har inte reagerat nämnvärt på denna nyhet.

Skjuter upp nedläggningen
Dessutom informerade ägaren av Ringhals kärnkraftverk att nedläggningen av två andra reaktorer nu har skjutits upp med ca sex månader. Dessa ska stängas som planerat innan nya säkerhetskrav träder i kraft 2021. Kombinerat med svagare kolpriser under den senaste veckan kan detta ha bidragit till att dra ner priserna för 2019- och 2020-kontrakten.

Ökad tysk osäkerhet – lägre risk
Den tyska marknaden reagerade med att sänka priserna för 2020 och framåt när det blev känt att regeringsförhandlingarna i Tyskland hade strandat. Det har funnits en rädsla för att det tyska miljöpartiet, Bündis 90/Die Grünen, skulle få för stort inflytande i en eventuell regering, vilket har gjort att ett riskpåslag har prisats in.

Kraftpriserna i Tyskland kommer att dras upp avsevärt av de politiska åtgärder som en tysk regering med tiden kommer att tvingas till enighet kring. Något som kommer att påverka kraftpriserna i Norden.

Osäkerheten kopplad till de tyska regeringsförhandlingarna har aldrig varit större än efter årets val. Men lite av riskpåslaget har tagits bort efter att regeringsförhandlingarna strandat och förhandlingsparterna gått åt varsitt håll. Det är ännu inte känt hur de fortsatta förhandlingarna kommer att se ut.

Det har med andra ord varit en händelserik vecka, med nyheter som har dragit åt olika håll och på olika platser i horisonten.

Redaktionen