Nyheter

Södra satsar på fler drönare i skogsbruket

Södra satsar nu på fler drönare i skogen. Med den digitala tekniken blir fältpersonalens arbete inte bara snabbare och mer heltäckande utan även mer säkert.

– Vi ser många användningsområden där drönarna kan effektivisera skogsarbetet, inte minst vid inventering av stormskadad skog. Genom inköp av utrustning och satsning på ökad kompetens tar vi nu ytterligare ett steg i utvecklingen mot framtidens digitala skogsbruk, säger Johan Malmqvist, projektledare i Södra.

Södra har sedan slutet av 2015 på försök använt drönare för bland annat inventering av skogsskador. Testerna har fallit väl ut och man ser en stor potential framåt när det gäller den digitala tekniken. I somras ändrades reglerna i kameraövervakningslagen vilket har gjort det enklare att använda drönare i skogsbruket.

Nu tar Södra ytterligare steg i den digitala utvecklingen genom en omfattande investering i drönarteknik och kompetensutveckling av personalen.

Södra Skogs försöksverksamhet med drönare .

– Vi har skaffat drönarutrustning till samtliga våra skogliga verksamhetsområden och under hösten har vi utbildat 51 av våra skogliga tjänstemän till drönarpiloter. Det innebär att vi nu står väl rustade för att jobba vidare med tekniken, säger Johan Malmqvist.

Drönaren är ett digitalt hjälpmedel som effektiviserar det manuella arbetet för Södras fältpersonal.

– Tekniken är mycket kostnadseffektiv. På kort tid får man en bra överblick över skogen. Den stora förtjänsten ligger just i att man inte behöver lägga onödig tid på kontroll. Med drönaren ser du snabbt om och var du behöver göra en manuell inspektion eller åtgärd. Detta möjliggör ett effektivare arbetssätt som i förlängningen gynnar våra skogsägande medlemmar. Dessutom gör drönaren arbetet säkrare för skogsinspektorn, inte minst vid inventering av vindfällen efter en storm, säger Johan Malmqvist.

Men det är inte bara vid inventering av skogsskador som drönartekniken kan göra stor nytta.

– Uppföljning av åtgärder, till exempel plantering och röjning, är ett möjligt användningsområde. Underlag för att påvisa åtgärd och utföra planering är ett annat. Ett öga från luften ger en mycket bättre bild än att titta in i en tät skog från marken, säger Johan Malmqvist.

Foto: Henrik Björnsson
Redaktionen