Nyheter

Stora Ensos 100-åring i Skoghall underhålls för fortsatt framgång

1150 entreprenörer och hundratals av Stora Ensos egna medarbetare ska under den kommande veckan underhålla, rengöra, besikta och bygga om Skoghalls Bruk på det årliga höststoppet. Totalt utförs runt 4500 arbeten under den dryga veckan som stoppet pågår.

– Det är viktigt att vi tar hand om vår vitala 100-åring så att bruket lever kvar i minst 100 år till, säger Mikael Forseryd som är projektledare för stoppet. Vi kommer att göra några spännande ombyggnader, på bland annat kartongmaskin 8, men mest handlar arbetet under stoppet om rent underhåll för att fabriken ska må bra och fortsätta producera i världsklass.

På kartongmaskin 8, den största av brukets två maskiner, genomförs etapp ett av ett större projekt för att öka tillgängligheten och effektiviteten. Det kommer att pågå många arbeten parallellt så det krävs en detaljerad planering, god kommunikation och kontinuerlig uppföljning för att allt ska bli rätt och hinnas med i tid.

ab stora enso folk
Fr v Peter Westman, chef Planering, Mikael Forseryd, projektledare Höststopp 2017 och Anders Mjöberg, avdelningschef Underhåll.

– Med många människor på plats samtidigt ställs ökade krav på säkerheten. Därför har vi utbildat alla externa entreprenörsfirmor om våra lokala säkerhetsrutiner, berättar Anders Mjöberg, chef för underhållsavdelningen. Vårt mål är självklart noll olyckor! Eftersom vi gör många komplicerade och riskfyllda insatser under stoppet ska riskanalyser genomföras inför alla arbeten. Här har våra egna medarbetare en viktig uppgift att hjälpa både entreprenörer och varandra eftersom de kan våra rutiner och känner till fabriken.

Fabriken stängs ner under helgen 18-19 november och då kan det uppstå luktstörningar. Uppstart av produktionen planeras 25-26 november.

Foto: Stora Enso
Redaktionen