Nyheter

Öresundskraft vinner miljöpris i Bonn

And the winner is… Öresundskraft! Glädjen var stor när Öresundskraft vann CCAC:s internationella miljöpris i samband med FN:s klimatmöte i Bonn. Utmärkelsen delades ut av Climate and Clean Air Coalition under det pågående klimatmötet COP23 och togs emot av Öresundskrafts styrelseordförande Gustaf Wiklund. Utmärkelsen avser den planerade utbyggnaden av fjärrkyla i Helsingborg.

– Det känns mäktigt! Det sade en påtagligt glad och rörd Gustaf Wiklund efter prisutdelningen.

– Här står vi på scen inför en publik från hela världen och får ta emot ett pris för det vi gör hemma i Helsingborg. Det känns mäktigt, roligt och framförallt uppmuntrade, utmärkelsen visar att både små och stora steg räknas i klimatarbetet.

ab hborg

I sitt pressmeddelande konstaterar CCAC att fjärrkyla kan hjälpa länder att möta sina åtaganden enligt Kigalitillägget till Montrealprotokollet, Kigalitillägget, vilket ratificerades av den svenska regeringen i oktober i år, kan enligt beräkningar minska den globala uppvärmningen med upp till 0,5°C till år 2100.

Utbyggnaden av fjärrkyla i Helsingborg innebär att traditionella, eldrivna kylmaskiner kan ersättas av centralt producerad fjärrkyla, framställd av havsvatten och absorptionskylmaskiner vilka drivs med restvärme från fjärrvärmenätet. Det ger minskad elanvändning och minskat läckage av HFC.

CCAC är en frivillig samarbetsorganisation bestående av över 100 regeringar, statliga och vetenskapliga institutioner, företag och civila organisationer vilka åtagit sig att förbättra luftkvaliteten och skydda klimatet. Detta genom åtgärder för att minska förekomsten av kortlivade, klimatpåverkande föroreningar.

Redaktionen