Nyheter

Scania lanserar gasdriven lastbil för fjärrtransporter

Scania har lanserat en banbrytande Euro 6-gasmotor med en effekt på 410 hästkrafter. 13-litersmotorn är avsedd för fjärr­trafik och anläggningskörning. Prestanda är jämförbara med en dieselmotor med samma storlek. Den nyutvecklade Euro 6-gasmotorn är det senaste till­skottet till Scanias erbjudande inom håll­bara transporter med möjlighet att sänka utsläppen av koldioxid med mellan 15 och 90 procent.

– Det finns ett stort intresse runt om i Europa att köra fjärrtrafik med gas i tankarna, säger Henrik Eng, Product Director Urban, Scania Trucks. Den här motorn möter dessa behov med alla ekonomiska fördelar som gasdrift ger.
17279-001

Den nya motorn ger 410 hästkrafter och presterar 2000 Nm från 1100 och upp till 1 400 r/minut, siffror i nivå med jämnstora dieselmotorer. Med LNG (flytande gas) klarar ett semitrailerekipage på upp till 40 ton bortåt 1 100 kilometer mellan tankningarna. Med dubbla LNG-tankar på en lastbil uppgår räckvidden till uppemot 1 600 kilometer.

– Hittills har flertalet gasmotorer antingen varit för klena eller haft för kort aktionsradie för att vara riktigt användbara för längre transporter. De utmaningarna klarar Scania med den här gasmotorn samtidigt som koldioxidutsläppen minskar och driftsekonomin förbättras, säger Johan Mühlbach, Product Manager Gas, Scania Trucks.

Foto: Scania
Redaktionen