Nyheter

Riksbyggens Solar Egg vinner Stålbyggnadspriset 2017

Riksbyggens numera internationellt kända, äggformad bastu, Solar Egg, har tilldelats Stålbyggnadspriset 2017. Juryn hyllar Solar Egg bl a för sin tydliga koppling till Malmfälten med Kiruna och Gällivare där Riksbyggen under en tioårsperiod ska bygga 250 nya bostäder i samband med den stora stadsflytten.

Ur motiveringen:
”Ett Solar Egg, liten i skalan men stor i tanken, som kan inspirera och bana väg för kommande större projekt. Som att flytta en stad!”

– Vi är mycket glada och stolta över att Solar Egg fått Stålbyggnadspriset 2017. Uppmärksamheten för Solar Egg är enorm och konstverket manifesterar på ett fint sätt Riksbyggens långsiktiga planer för att utveckla nya bostäder och levande kvarter i Kiruna och Gällivare, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

ab solar1

Företagen bakom Solar Egg och mottagare av Stålbyggnadspriset är:
Arkitekt: Bigert & Bergström
Konstruktör: Komposit & Mekanik
Beställare: Riksbyggen
Stålentreprenör: Hangmen AB

Juryns motivering:
Solar Egg är ett konstruktivt smycke i stål tillägnat Kirunaborna. Grunden för denna innovativa flyttbara sociala skulptur är idén om en plats för samtal. I form av en distinkt behållare, ett ägg helt av rostfri självbärande stålplåt, ryms ett rum för värme och reflektion, vår traditionella bastu.

Äggformens facettering bryter upp och reflekterar omgivningarna i olika fragment, som associerar till den komplexitet som ryms i Kirunabornas diskussion kring klimat och hållbar samhällsbyggnad. Solar Egg springer idémässigt direkt ur gruvan med stålet som material. Till fullo integrerat i konstruktion och form. Där modern teknik möter traditionellt hantverk. Där föränderlighet möter beständighet. Där det hållbara blir liktydigt med det lätt demonterbara. Det lätt flyttbara.

Ett Solar Egg, liten i skalan men stor i tanken, som kan inspirera och bana väg för kommande större projekt. Som att flytta en stad!

Riksbyggen ingick tidigare i år ett avtal med LKAB om att bygga cirka 250 bostadsrätter i Malmfälten under en tioårsperiod. Först ut i planen är byggandet av Brf Fjällvyn med 47 bostadsrätter på Luossavaara, vid foten av skidbacken i Kiruna.

Tidigare utmärkelser för Solar Egg:
Red Dot Award
German Design Award
Silver i Svenska Designpriset

Juryn för Stålbyggnadspriset 2017 bestod av:
Arkitekt Katarina Grundsell, Marge Arkitekter
Arkitekt Anna Söderberg, Söderberg Stockholm
Civ ing Jan Stenmark, Prefabsystem
Tekn Lic Tomas Alsmarker, Nyréns Arkitektkontor
Civ ing Lars Hamrebjörk, Red. Stålbyggnad
Civ ing Björn Åstedt, vd SBI

Stålbyggnadsinstitutet delar vart annat år ut Stålbyggnadspriset till ett byggnadsverk där man på ett innovativt, miljömässigt hållbart och arkitektoniskt tilltalande sätt utnyttjat stål i den bärande konstruktionen. Syftet är att uppmuntra till ett effektivt användande av stål i byggandet och ge upphov till nya idéer och inspirerande lösningar. Stålbyggnadspriset uppmärksammar arkitekter, ingenjörer och företag som utnyttjar stålets egenskaper för att bygga en hållbar framtid.

Redaktionen