Nyheter

Nantes väljer banbrytande elbussteknik från ABB

ABB har vunnit en order på 20 miljoner dollar från den schweiziska busstillverkaren HESS för att förse Nantes i Frankrike med ABB:s ultrasnabba laddteknik för 20 elbussar med tillhörande infrastruktur. Bussarna kommer att trafikeras av kollektivtrafikoperatören Semitan (Société d’Economie Mixte des Transports de l’Agglomération Nantaise).

På busstaket sitter batterier som toppladdas på 20 sekunder med en effekttopp på 600 kW vid vissa hållplatser medan passagerarna stiger av och på. Det tar mindre än en sekund att koppla bussen till laddstationen, vilket gör det till världens snabbaste laddsystem. Med ytterligare 1 till 5 minuters laddning vid ändhållplatsen laddas batterierna fulla igen.

ABB:s ultrasnabba ”flash charging”-teknik och fordonsbaserade traktionsutrustning, som möjliggör den ultrasnabba laddningen, ingår i den innovativa lösningen TOSA (Trolleybus Optimisation Système Alimentation) som är världens ledande teknologi inom detta område.

Bussflottan kommer att köras på stombusslinje 4, som förbinder Nantes gamla stadscentrum med orter på södra sidan av Loirefloden. Det nya bussystemet ökar passagerarkapaciteten med 35 procent och ger hållbara transporter för cirka 2 500 pendlare per timme.

ab byff

Sedan linjen infördes 2006 har passagerarantalet ökat, vilket lett till överfulla bussar. De 24 meter långa, helt eldrivna dubbelledade bussarna från HESS blir de första i sitt slag i världen som utrustas med denna teknik och på så sätt möjliggör en större passagerarkapacitet, utsläppsfri kollektivtrafik och minskat buller. Bussarna förväntas vara i drift i slutet av 2018.

– Denna revolutionerande teknik behöver inga luftledningar och ger tyst och utsläppsfri kollektivtrafik som ett bra alternativ till bussar som drivs av fossila bränslen – elbussarna är förebilder för framtida stadstransporte”, säger Claudio Facchin, global chef för ABB:s division Power Grids.

– Projektet är ett utmärkt exempel på vårt engagemang att leverera kundvärde genom teknik och innovation och stärker vår position som den givna partnern för att möjliggöra ett starkare, smartare och grönare elnät i linje med vår strategi Next Level.

Var och en av de nya elbussarna kan ta 151 passagerare och utrustas med energieffektiv drivlineteknik från ABB med traktionsomriktare och hjälpkraftomriktare, permanenta magnetmotorer, samt batterienheter och energiöverföringssystem monterade på busstaket.

Foto: ABB
Redaktionen