Nyheter

Nya energitjänster ska hjälpa bostadsrättsföreningar bli mer hållbara

Fastigheter blir mer och mer energieffektiva. Trots det står bostäder fortfarande för en stor del av både växthusgasutsläpp och energianvändning. Nu lanserar HSB Stockholm fyra nya energitjänster som ska hjälpa bostadsrättsföreningar att sänka såväl energianvändning som kostnader.

– En stor bostadsrättsförening med äldre fastigheter kan sänka sin energikostnad med 200 000 kronor per år genom ett så enkelt ingrepp som att byta ut sitt styrsystem, säger Jesper Hedefalk, ansvarig för Drift och Energi på HSB Stockholm.

ab has sol

I de flesta fall står energikostnaden för hälften av en fastighets driftskostnad. Det finns med andra ord stora fördelar med energieffektiviserande åtgärder. Och intresset från bostadsrättsföreningar är stort, men det är ett snårigt ämne, och för en styrelse kan det vara svårt att veta var man ska börja för att få störst effekt.

Syftet med HSB Stockholms nya energitjänster är att göra det enkelt för bostadsrättsföreningar att ta nästa steg, och inte minst skapa ökad kontroll.

– Den vanligaste fallgropen för bostadsrättsföreningar är helhetsperspektivet. Rätt kompetens för den löpande driften är lika avgörande som själva åtgärden för att investeringen faktiskt ska resultera i en kostnadsbesparing, säger Jesper Hedefalk.

De fyra nya tjänsterna är Energikartläggning, HSBs energicheck, Solenergi-förstudie och Energideklaration.

Redaktionen