Nyheter

Swecon lanserar tipptruckar från Terex Trucks på den svenska marknaden

Swecon breddar sitt sortiment för gruvindustrin med tipptruckarna Terex Trucks TR70 och TR100.
– Det fyller ett litet tomrum i produktkatalogen och stärker vårt erbjudande mot gruvindustrin, säger Ove Meander, Swecons försäljningschef i region Norr.

I juni 2014 köpte Volvo Construction Equipment (Volvo CE) dumper- och tipptrucksverksamheten från Terex. Syftet var att bli ännu starkare i segmentet förflyttning av jord- och grusmassor och utöka närvaron i det lätta gruvsegmentet.

Nu har Swecon tagit in två tipptruckar, på 70 respektive 100 ton, i produktsortimentet.

– På sikt kan det bli fler, när motorerna anpassats till de nya miljökraven. De maskiner vi säljer nu, TR70 och TR100, har en väl beprövad teknik och är byggda med fokus på driftsäkerhet och hög produktivitet, säger Ove Meander.

Med Volvo CE i ryggen och Swecons servicenät är tipptruckarna redan attraktiva inom gruvindustrin. I somras levererade Swecon den första tipptrucken från Terex Trucks till Lars-Göran ”Lalla” Rutqvist – en TR100 med en lastkapacitet på 57 kubikmeter eller närmare 100 ton och som har en motor som levererar drygt 1 000 hästkrafter (783 kW).

a sweg

– Vi behöver en rejäl tipptruck som forslar vägmaterial i och till Bolidens koppardagbrott utanför Gällivare. Dagbrottet har ett stort vägnät och används dag och natt, året om.

Terex är en helt ny bekantskap för ”Lalla”, men han är fylld av tillförsikt.

– Vi har ett mycket bra samarbete med Swecon och Volvo sedan gammalt. Därför känner jag mig trygg och vågar testa något nytt. Och hittills har allt fungerat bra med tipptrucken.

Swecon har under våren haft supportpersonal och säljare på plats hos Terex Trucks i skotska Motherwell för utbildning på de nya maskinerna och försäljningen är nu igång.

Swecon Anläggningsmaskiner AB ägs av Lantmännen och är återförsäljare av Volvo Construction Equipment i Sverige. Sweconkoncernen finns även representerad i de baltiska länderna samt delar av Tyskland.

Foto: Daniel Olausson
Redaktionen