Nyheter

EOS presenterar IPCM M pro, en ny modul för enkel och säker materialhantering

EOS, den världsledande leverantören av teknik och kvalitetslösningar inom Additiv Tillverkning (AM), introducerar materialhanteringslösningen IPCM M pro. Lösningen passar systemet EOS M 290, som är ett mycket produktivt system för additiv tillverkning av metallkomponenter.

Systemet är utrustat med en speciell kammardörr med kopplingspunkter, så att IPCM M pro och materialbehållare kan anslutas. Kombinationen av system och kringutrustning gör det möjligt för användaren att enkelt, snabbt och säkert föra ut materialet, sikta det och fylla på det i systemet igen – vilket förenklar industriell 3D-printing som en etablerad tillverkningsmetod överlag.

Stängd processkedja för effektiv materialhantering
I additiv tillverkning sammansmälter en laserstråle ett pulveriserat material som fastställs av datorgenererad CAD-data. Med IPCM M pro kan material som inte smälts under byggprocessen direkt överföras från AM-systemet, utan att öppna kammarens dörr, och därför kommer operatören inte i direktkontakt med materialet. En pump överför pulvret från systemet in till IPCM M pro, där det siktas under processlika förhållanden med en genomströmning av 120 kg material på 30 minuter. Det är 50 procent snabbare än tidigare lösningar. Pulver som är behandlat på detta sätt kan användas för en ny byggprocess, då pulverprocessen börjar om på nytt.

För användaren har denna semi-automatiserade, dammfria materialhantering inom AM-systemets processkammare tydliga fördelar när det gäller hälsa och säkerhet samt driftbarhet, eftersom risken för kontakt med pulvret minimeras. Detta möjliggör en bekvämare skyddsutrustning för operatören utan att på något sätt äventyra säkerheten. Samtidigt kan även stora volymer material siktas och transporteras snabbare och de manuella uppgifterna är både färre och enklare. Dessutom är IPCM M pro mobil, vilket innebär att den kan användas effektivt för flera system. Alla dessa delar bidrar till att förbättra användarvänligheten och produktiviteten.

a print

Bevisad lösning för inmatning av industriell 3D-printing
Med systemet EOS M 290 och modulen IPCM M pro får företag rätt lösning för att snabbt ta ett kliv in i världen av industriell 3D-printning som en etablerad tillverkningsteknik. EOS M 290 har en hög reproducerbar delkvalitet, ett brett spektrum av validerade material och processer samt omfattande mjukvarulösningar för databehandling och kvalitetshantering. För närvarande är över 500 EOS M 290-system installerad runt om i hela världen, och är ett av de mest framgångsrika AM-systemen för bearbetning av de metallmaterial som marknaden har att erbjuda. Med IPCM M pro expanderar EOS detta etablerade AM-system genom att göra materialhantering både enklare och säkrare. Tillsammans med det omfattande utbud av konsulttjänster som EOS tillhandahåller, får företag tillgång till en helhetslösning som gör det möjligt för dem att framgångsrikt ge sig in i AM-världen med en kort inlärningskurva.

Industriell 3D-printing har visat sig vara en tillverkningsmetod över branscher och används alltmer inom massproduktion. Företagen bör därför överväga hur de kan utnyttja tekniken på bästa sätt för att stärka sin verksamhet. EOS portfölj ger företag en enda källa för alla de element som behövs för att framgångsrikt kunna etablera och utnyttja AM, och på så sätt möta utmaningarna i produktionen med en etablerad och framtidsäker teknik, säger Dr. Tobias Abeln, Chief Technical Officer på EOS.

Om EOS:
EOS är den världsledande leverantören av teknik inom industriell 3D-printing av metaller och polymerer. Sedan 1989 har EOS varit en pionjär och innovatör för helhetslösningar inom additiv tillverkning. Produktportföljen av system, material och processparametrar ger kunderna en avgörande konkurrensfördel i form av produktkvalitet och långsiktig ekonomisk hållbarhet i tillverkningsprocessen. Dessutom drar kunderna nytta av bred teknisk kompetens inom global service, applikationsteknik och konsultverksamhet.
Läs mer på: www.eos.info

Redaktionen